Daan en Mathilde 'testen' de snoepwinkel in het Pietenhuis, dat op zaterdag 13 november open gaat.
Daan en Mathilde 'testen' de snoepwinkel in het Pietenhuis, dat op zaterdag 13 november open gaat. Foto: Rob Zantinge

Intocht Sint op 20 november: ‘Het moet voor íeder kind gezellig zijn’

Algemeen 598 keer gelezen

TIEL • Hoor de wind waait door de bomen, maar nog lang niet alle blaadjes zijn van de takken verdwenen. Desondanks beginnen de sinterklaaskriebels bij veel kinderen al te komen. Tóch moeten ze nog even geduld hebben, want de intocht van Sinterklaas in Tiel is op zaterdag 20 november. Zowel voor als na die belangrijke dag zijn er ook allerlei activiteiten, onder meer in het Pietenhuis in de Waterstraat, tegenover het Kruidvat.

Sinterklaas heeft enorm veel zin om Tiel weer met een bezoek te vereren, zo laat hij via zijn mobieltje weten. Ondanks de moeilijke coronatijd, kijken hij en z’n pieten uit naar de ontvangst door burgemeester Hans Beenakker, uiteraard mét hoge hoed. En natuurlijk naar de vele, vrolijke kindergezichtjes. Het mág weer! “De coronatijd is een moeilijke tijd, want als je zo’n hoge leeftijd hebt, dan moet je extra goed op je gezondheid letten”, aldus Sinterklaas. “Heel voorzichtig zijn dus. Kijk, afstand houden is niet leuk, maar wel heel erg belangrijk. Ik vind het dan ook noodzakelijk dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt.” 

Voldoende afstand
Met de Pieten gaat het volgens de Sint ook goed. “Zelfs Opa Piet heeft het overleefd”, zegt hij. “Contact is voor hem heel belangrijk, dus ik moet wel heel vaak tegen ‘m zeggen dat-ie voldoende afstand moet houden. En dat is best moeilijk, want hij is erg populair bij de kinderen. Opa Piet wordt binnenkort 71. Dat staat op zijn rug, maar dat zie je ook als je hem aankijkt. Hij komt natuurlijk uit Spanje, maar hij past zich heel makkelijk aan het Betuwse dialect aan. Zo dacht hij ooit ook de kinderen van de Prins Clausschool een plezier te doen met zijn Betuwse uitspraak, maar daar stak de school toch een stokje voor. Hij heeft daar dus Nederlandse les gehad, maar helaas weinig geleerd, want hij spreekt nog steeds in het Betuws dialect. Hij leeft zich zelfs zó in, dat hij het Spaans bijna verleerd is. Zo wilde een Spaans kindje ooit een gesprekje met hem aanknopen, maar dat ging niet echt goed. Er kwam wel wat Spaans klinkend gebrabbel uit de mond van Opa Piet, maar het Spaanse kindje begreep er helemaal niks van. Tsja, hij vergeet gewoon alle talen die hij spreekt als hij in Tiel is. Toch is hij een hele flexibele Piet en de nestor van alle Pieten.”

Lui geworden
Niet alleen met Opa Piet, maar ook met Sinterklaas zelf gaat het prima. “De Pieten zeggen wel af en toe dat ik wat lui ben geworden”, aldus de goedheiligman. “Dat komt omdat ik dagelijks een dutje doe, meestal na de lunch. Nee, niet met pepernoten en gevulde speculaas, maar met gezonde dingen. Kijk, je mag natuurlijk best een keer snoepen, maar het is niet verstandig om dat het hele jaar door te doen. Af en toe mag het natuurlijk wél, zoals soms tussendoor. En zéker op 5 december, als mijn verjaardag wordt gevierd. Pepernoten, gevulde speculaas; dat soort dingen. Maar kinderen moeten wel goed op hun tandjes letten natuurlijk. En ze mogen best eens flink uit de band springen, maar ze moeten ook goed naar hun ouders luisteren.”
Binnenkort is Sinterklaas dus eindelijk in Tiel, óók in het Pietenhuis. “Daar ga ik gezellig lunchen met wat kinderen”, verklapt hij alvast. “Dat heb ik eerder ook al gedaan en dat was érg gezellig. Het is natuurlijk allemaal heel beperkt, voor een klein groepje, maar als je geluk hebt kun je er terecht. Maar ja, ik ga daar zelf niet over, dat regelt de organisatie allemaal voor mij.”

Wind niet mee
Over hoe de concurrentiestrijd met de Kerstman is, wil Sinterklaas liever niets kwijt. En met allerlei discussies bemoeit de goedheiligman zich evenmin. “Sinterklaas heeft de wind niet mee, laat ik het daar maar op houden”, zegt hij diplomatiek. “Het sinterklaasfeest moet in elk geval voor ieder kind gezellig zijn.”
Intussen wordt er in de Waterstraat, tegenover het Kruidvat, hard gewerkt aan de inrichting van het Pietenhuis. Gezellige picknicktafels vullen de ruimte, evenals ouderwetse trapgeveltjes met daarachter een heus snoepwinkeltje. Het is nog lang niet klaar, maar gezellig wordt het wel, dat zie je zo.
En ook burgemeester Hans Beenakker van de gemeente Tiel verheugt zich al op het sinterklaasfeest, met name op de intocht. “Voor hem is het de belangrijkste ontvangst van het jaar”, weet Sinterklaas. “En dan mag hij natuurlijk die mooie, ouderwetse hoge hoed weer op.”
Op zaterdag 20 november is er op de Waalkade eerst een voorprogramma met de TikTok Pieten. Daarna arriveert Sinterklaas met zijn Pieten én de hofhouding in de haven. Het hele gezelschap trekt vervolgens richting de Groenmarkt en de binnenstad voor het middagprogramma. Op de Varkensmarkt staat de hele middag een draaimolen van F. Reuvers. Al eerder, op zaterdag 13 november, wordt het Pietenhuis (Waterstraat 40) geopend.

Schrijfpiet

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie