Afbeelding

Verkiezingsborden komen terug in Tiel, maar nog niet voor ‘Europa’

Nieuws 333 keer gelezen

TIEL • In Tiel komen nieuwe, herbruikbare, dus duurzame verkiezingsborden, maar nog niet voor de verkiezing van het Europees Parlement op 6 juni. Er is een bedrag van 20.000 euro mee gemoeid. Dit voorstel van het college is unaniem omarmd door de raad, die woensdagavond bijeenkwam.

Het ontbreken van campagneborden heeft in het verleden geleid tot klachten en illegale verkiezingsborden, die moesten worden verwijderd. Volgens burgemeester Frank van der Meijden zorgen de nieuwe eenduidige, professioneel ogende en duurzame verkiezingsborden voor een meer gelijk speelveld.

Rommelig

De borden bestaan uit een frame en een doek of bord van 3x3 meter en worden op 13 zichtbare locaties in Tiel geplaatst. Dus onder meer bij uitvalswegen en winkelcentra. Voorbij is dan het rommelige straatbeeld met allerlei verkiezingsposters en ook geeft het minder afval op straat, is het idee. De nieuwe borden zijn nog niet klaar voor de komende Europese verkiezingen, maar er is wel een tijdelijke oplossing voorhanden, waar de partijen nog een handleiding voor ontvangen.

Strakkere regels

Burgemeester Frank van der Meijden: “We hebben met dit voorstel ook wat strakkere regels afgesproken, die een gelijk speelveld ten goede komen.” Zo is het voortaan verboden om verkiezingsborden of andere campagne-uitingen bij stembureaus te plaatsen om last minute beïnvloeding te voorkomen en dus een neutrale ambiance te creëren. Ook het handhavingspunt heeft meegespeeld bij dit voorstel.

Trotser zijn

In Tiel is de opkomst bij Europese verkiezingen zo’n 30 procent. Van der Meijden: “We mogen wel wat trotser zijn op onze democratie. Dit alles draagt daartoe bij. Daar ben ik van overtuigd.” Zijn hoop is dat de nieuwe borden een stimulerend effect hebben op de opkomst, omdat er daardoor meer aandacht komt voor de verkiezingen.

Ellis Frans-Kapma

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden