Afbeelding
Foto: Gemeente Buren

Lintjesregen in Buren: twaalf Koninklijke onderscheidingen

Nieuws 687 keer gelezen

BUREN • Burgemeester Hans Martijn Ostendorp reikte op vrijdag 26 april tijdens de Lintjesregen twaalf Koninklijke onderscheidingen uit. 

Acht onderscheidingen waren als Lid in de Orde van Oranje-Nassau en vier onderscheidingen als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Beusekom-Hakkert

Corrie van Beusekom-Hakkert uit Lienden
Al bijna 35 jaar is Van Beusekom een actieve vrijwilligster. Bij Buurtvereniging Oud Juliana organiseerde zij mede activiteiten voor buurtgenoten ter bevordering van de saamhorigheid binnen de buurt. Vanaf 1997 is zij vrijwillig actief bij de Hervormde Gemeente Ommeren waarvoor zij verschillende activiteiten verricht. Daarnaast is Van Beusekom vrijwilligster bij zorgcentrum Vrijthof en is zij een van de animators van de kringloopwinkel in Ommeren. Tevens is zij actief bij het buurtjutten en heeft zich ingezet voor de jaarlijkse actie schoenendoos.

Donkervoort 

Wim Donkervoort uit Oosterzee (woonde eerder in Beusichem)
Vanaf 1991 is Donkervoort actief als vrijwilliger. Bij de Gereformeerde kerk Schoonrewoerd was bij o.a. preces van de Kerkenraad, preeklezer en lid van de bouwcommissie. Voor de Stichting Muziek in de Grote of Barbarakerk inCulemborg organiseerde hij mede orgelconcerten. Bij de Vereniging Automobile Technici is Donkervoort ruim vijftien jaar zowel voorzitter geweest van de landelijke vereniging als van de afdeling Utrecht. Vanaf 2018 tot heden is hij vrijwillig actief bij het automuseum Visscher Classique in Buren.

Van Genderen 

Bert van Genderen uit Buren
Sinds de oprichting van de Stichting Burgers voor Buren in 2012 is Van Genderen secretaris en bij verschillende onderdelen van deze stichting actief betrokken. Genoemd kunnen worden o.a. de Hoogstambrigade ‘De Toeren’ en Stadstuin Radiant. Daarnaast heeft hij een historische stadswandeling gemaakt waarvoor op diverse monumenten in Buren een gevelbord is geplaatst. Voor deze wandeling is een folder met plattegrond gemaakt alsmede in een app digitaal opgenomen. Als vrijwilliger onderhoudt hij mede ‘Het Plantsoen’ in Buren en speelde hij een actieve rol bij de plannen rondom de herinrichting entree van het voormalige kasteelterrein Plantsoen.

Honders

Henk Honders uit Zoelen
Honders is al ruim vijftig jaar als vrijwilliger betrokken bij Sport Club Zoelen. Daar heeft hij verschillende functies gehad, zowel bestuurlijk (zoals jeugdvoorzitter) als vrijwilliger (bijvoorbeeld als keepertrainer en grensrechter). Honders helpt bij de door de basisscholen georganiseerde voetbalactiviteiten en heeft zelfs tot voor kort nog wekelijks als scheidsrechter wedstrijden gefloten. Hij zorgt er mede voor dat het sportcomplex er netjes uitziet, zowel de accommodatie als het sportcomplex.

Van Ingen

Andre van Ingen uit Lienden
Al ruim vijftig jaar is Van Ingen actief betrokken bij historie in het algemeen en de geschiedenis in de regio in het bijzonder. Dit uit zich in verschillende vormen, zoals het geven van lezingen, het schrijven van artikelen bijvoorbeeld voor het Magazine van Archeologie in Nederland, het doen van archeologisch onderzoek en het deelnemen aan opgravingen. Van Ingen verzamelt klei-pijpen waarvan hij de collectie regelmatig uitleent voor exposities. Van zijn hand worden metaalvondsten geregistreerd in de Portable Antiquites of the Netherlands. Als betrokken amateurarcheoloog heeft hij het Archeologische Centrum Rivierenland (ACR) opgericht. Daarnaast is Van Ingen bestuurslid geweest bij de Historisch Kring Kesteren e.o. en was enkele jaren voorzitter bij het Arend Datema Instituut. Thans is hij nog voorzitter bij Tafeltennisvereniging SER ’80 en het ACR.

Stellingwerff

Jan Stellingwerff uit Buren
Bijna twintig jaar is Stellingwerff vrijwillig actief. Eerst bij de Stichting Basis Buren als lid van de Raad van Toezicht. Vanaf de oprichting van de Stichting Burgers voor Buren in 2012 is hij voorzitter bij deze actieve vereniging. Hij initieert en stuurt activiteiten aan vanuit het convenant met de gemeente alsmede onderhandelt en voert gesprekken met de gemeente hierover. Hij zet zich in voor het project ‘Beleef historisch Buren’ en heeft zich ingezet voor een onderzoek naar toeristische mogelijkheden van de historische stad Buren. Onlangs heeft Stellingwerff zich ontfermd over het project ‘Gonzend Rivierenland’. Hij is actief bij de Signaleringsgroep Buren Stad, Erichem en Ach en is hij als taalcoach en financieel adviseur bij Welzijn Rivierstroom betrokken.

Verweij-Bosch

Gerrie Verweij-Bosch uit Zoelmond
Vanaf 2000 is Verweij vrijwillig actief. Zo heeft zij bij de Rooms Katholieke Kerk Buren Suitbertus Parochies de KinderWoordDienst opgezet. Om dit te bekostigen organiseert ze jaarlijks een tweedehands boekenmarkt waarvoor zij in de Coronaperiode een online boekensite heeft opgezet. Tevens begeleidt zij kinderen bij de Heilige Communie, is secretaris bij deze kerkgemeenschap en is lector en voorganger in de kerk. Bij de Stichting Europa Kinderhulp is zij enkele jaren vakantieouder geweest en heeft als regionaal medewerker nieuwe vakantie-ouders voorbereid wanneer er een onbekend kind bij hen zou komen logeren. Daarnaast was Verweij jarenlang penningmeester bij de voetbalvereniging in Beusichem.

Verwoert

Piet Verwoert uit Lienden
Al bijna zestig jaar is Verwoert een actieve vrijwilliger. In 1965 startte hij zijn loopbaan als eerste ambtenaar sport bij de voormalige gemeente Lienden. Vanuit die functie heeft hij diverse sportieve activiteiten georganiseerd. Werk en vrijwilligerswerk liepen jarenlang in elkaar over. Verwoert heeft zich ingezet voor o.a. de Betuweloop, Rolski-kampioenschappen, Veldcross, Sport Real Kampioenschappen, Zwemvierdaagse en Fietstoertochten. Ook organiseerde hij jeugdvakantieweken. Hij was medeoprichter van Volleybalvereniging Never Down, SER ’80 en de BMX Club en was vrijwilliger bij Het Binnen, Hengelsportvereniging De Baars, RC Lienden en Heemkundig Museum Ommeren. Daarnaast heeft hij diverse artikelen en boeken geschreven waarvan sommigen in streekdialect en gaf hij lezingen.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Van Beekhof

Roel van Beekhoff uit Ingen
Van Beekhoff is in ieder geval al vanaf 2000 vrijwillig actief. Bij verschillende verenigingen is of was hij vrijwilliger of bekleedt een bestuursfunctie zoals bij De Zonnebloem, Kermiscommissie Ingen, Harmonie Kunst na Arbeid, dorpsauto Ingen, Oranje Comité Ingen, Toneelvereniging Rederijkerskamer Excelsior en bij de Stichting Vrienden Heerlijkheid Eck en Wiel. Tevens is hij jurylid bij de Vrijwilligersprijzen gemeente Buren. Van Beekhoff heeft zich vooral ingezet voor de realisatie van een nieuw multifunctioneel verenigingsgebouw voor Ingen waarbij hij voorzitter is geworden van de Stichting ‘In de Gaard’ die het dorpshuis exploiteert. Tevens is hij hierbij vrijwillig actief om te zorgen dat het dorpshuis blijft draaien alsmede zorgt hij er mede voor dat deze accommodatie financieel gezond blijft.

Beunke

Frits Beunke uit Kapel-Avezaath
Ruim 35 jaar is de heer Beunke op verschillend gebied vrijwillig actief. Zo heeft hij de Kiwanis Club in Tiel opgericht en was daarbij initiatiefnemer van diverse sponsoractiviteiten zoals de Rivierenland Ralley. Bij de Stichting A.J. van Drumpt, die kleinschalige land- en tuinbouwprojecten voor het verbeteren van de primaire voedselproductie in ontwikkelingslanden ondersteunt, is Beunke penningmeester en voorzitter. Hij was medeoprichter van de Rotterdamse Ondernemers sociëteit en als mede oprichter van de Ondernemers Sociëteit Heerenleed heeft hij lokale ondernemers in de regio Tiel met elkaar verbonden. Tevens heeft hij zich ingezet voor ‘Junior Chamber International Lek en Linge’, Kynologenclub ‘De Batauwe’ en ‘Rotterdam 43’. Bij Stichting Quality Boards is hij docent en deelt hij zijn kennis en ervaring op het gebied van Finance en Risk. Hierover heeft hij ook een boek geschreven.

Naudts

Luc Naudts uit Lienden
Vanaf 1978 zet de heer Naudts zich vrijwillig actief in voor met name het maritieme (jeugd)werk. Voor zijn vakgebied als docent aan de Hogere Zeevaartschool Rotterdam heeft hij enkele boeken geschreven over navigatie op zee. Tijdens zijn loopbaan was hij actief binnen de vakbond NFTO/VLLNO. Bij de jaarlijkse wedstrijden sloeproeien voor heel nautisch Nederland, verzorgde hij de complexe tijdwaarneming. Daarnaast heeft Naudts zich ingezet voor de Theoretische Kust Navigatie, het Zeekadetten Korps Nederland, vereniging ‘Volle kracht’ voor oud studenten maritiem onderwijs Rotterdam en het Verenigingsblad Oud Studenten Maritiem Onderwijs. Het handboek ‘Evasion of tropical cyclones’ heeft hij in 2011 geactualiseerd waarvoor destijds wereldwijde belangstelling was.

Severs

Greet Severs-van Egmond uit Zoelmond
Nadat haar zoon Jeroen tijdens een vredesmissie in 2004 in Irak is gesneuveld heeft Severs zich ingezet voor nabestaanden van gesneuvelde militairen bij Vredesmissies. Bij de oprichting van een lotgenotengroep heeft zij als ervaringsdeskundige een grote bijdrage geleverd. Ook bij andere activiteiten van het leger waarbij gesneuvelden worden herdacht is ze nauw betrokken. Vanaf 2005 is zij een trouwe vrijwilligster bij de Heilige Suitbertus Buren/Geldermalsen als koorzanger, bestuurslid, voorzitter liturgisch beraad, lid werkgroep gemeenschapsopbouw, voorganger en lector bij vieringen. Tevens is Severs begeleider bij uitvaarten en de nazorg daarvan. Daarnaast is zij vrijwilliger bij de Stichting Sarcoidose en bestuurslid bij de Stichting Vrienden van ’s Heeren Loo.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden