• Sytske de Jong in haar atelier annex werkplaats. De naam blijft hetzelfde: Atelier Mooi Werk.
• Sytske de Jong in haar atelier annex werkplaats. De naam blijft hetzelfde: Atelier Mooi Werk. Foto: M. de Lange
met fotoalbum

Atelier Mooi Werk van Sytske de Jong nu in Ophemert: ‘Landweg en ruimte trok me’

Nieuws Fotoseries 3.695 keer gelezen

Beeldend kunstenaar Sytske de Jong verruilde Den Haag voor Ophemert en brengt een uitgebreid aanbod aan cursussen met zich mee.

OPHEMERT • Na 61 jaar in haar geboorteplaats Den Haag gewoond te hebben verhuisde Sytske de Jong vorig jaar naar Ophemert. Ze verbouwde een boerenschuur en kippenhok tot een fraai atelier annex werkplaats en gaat haar cursussen en workshops in de Betuwe voortzetten.

“Ik woonde in de Haagse wijk Rustenburg, maar vond daar de rust niet. Vorig jaar was ik er klaar mee en in de eerste week van januari 2023 besloot ik naar het platteland te vertrekken. Ik speurde Funda af en de eerste locatie die mij echt trok was hier aan de Uilenburgstraat 39 in Ophemert.”

 Een landweg, buiten de bebouwde kom, uitzicht op een weiland, voldoende ruimte, parkeergelegenheid in de buurt én natuurlijk de mogelijkheid voor mijn atelier. 

Vertrokken
Ze heeft al haar leerlingen in Den Haag opgezegd, alle spullen in een container gepakt en is vorige zomer naar Ophemert vertrokken. De afgelopen maanden legde ze zich toe op het bouwen van haar atelier. “Ik had twee aannemers uit Geldermalsen, superleuke mannen en heel kundig.”

Het was geen gewone bouw. “Eerst wilde ik de schuur afbreken en een nieuwe ruimte bouwen, maar toen ik het kippenhok sloopte stond het schuurtje er zo prachtig bij dat we besloten hebben hem te laten staan. De authentieke details bleven dus en er werd een stuk aan- en omheen gebouwd. Het resultaat is een mooie ruimte met veel glas en lichtinval.”

Noord-Frankrijk
Sytske is beeldend kunstenaar en in Den Haag stond ze bekend om haar lessen en workshops. “Niet alleen in Den Haag, ik heb ook een uitvalbasis in Noord-Frankrijk, daar geef ik cursussen van hele weken, heel inspirerend, er gaat dan een kok mee.” Ze wil haar werk weer in onze regio gaan oppakken.

Ze geeft op woensdag en donderdag beeldhouwles in steen en hout, schilderles in olie en acryl, portret boetseren en vrij boetseren, tekenen en linosnijden, een soort druktechniek. 

Workshops
Daarnaast organiseert ze een weekend in de maand workshops van een of twee dagen. “Er zijn al inschrijvingen van leerlingen uit Den Haag die naar Ophemert komen voor een workshop. In Den Haag zat ik erg vol met cursussen geven. Ik heb me voorgenomen om vanaf nu wat meer aan mijn eigen projecten te werken, aan leuke dingen, een andere balans.”

Inspireren 
“Maar naast het werken aan mijn eigen beelden en creaties is het wel juist een verrijking voor me om uit te wisselen en vakkennis te delen. Ik hou ervan om mensen te inspireren en enthousiast te maken.” Haar werk is te zien op haar persoonlijke website: www.sytskedejong.nl

Ze werd in Den Haag ook vaak gevraagd voor bedrijfsuitjes met thema, themafeesten compleet met een borrel en studiedagen voor scholen. “Van alles is mogelijk. Mijn omgeving verklaarde me voor gek dat ik mijn schepen achter me verbrandde maar ik heb er geen moment spijt van.”

“Ik zet mijn werk gewoon voort, het is ook mijn passie. Ik mis Den Haag niet, alleen de zee, die mis ik soms, maar de Waal en de uiterwaarden zijn ook geweldig.” Al het cursusaanbod is te zien op: www.ateliermooiwerk.nl

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

• Diverse technieken bij Atelier Mooi Werk.
• Portretboetseren bij atelier Mooiwerk.
• Een kijkje in het atelier.
• Cursussen in Noord-Frankrijk.
• Atelier Mooi Werk, werken met diverse steensoorten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden