• Veel toeschouwers bij de genomineerden door de OKT.
• Veel toeschouwers bij de genomineerden door de OKT. Foto: M. de Lange
met fotoalbum

PWS-avond in het Lingecollege; leerling wint de OKT prijs

Nieuws Fotoseries 1.802 keer gelezen

TIEL • Genomineerde Ruben Voorneveld uit VWO6 won de OKT prijs en haalt een tien voor zijn PWS-presentatie op het Tielse Lingecollege. 

Examenopdracht: groot werkstuk
Grote drukte donderdagavond 1 februari op het Lingecollege, leerlingen, ouders, familieleden en (oud-)docenten. De jaarlijkse PWS presentatieavond was weer druk bezocht. Leerlingen van alle middelbare scholen schrijven in hun laatste jaar een groot werkstuk, het profielwerkstuk of PWS.

Oudheidkamer Tiel en omstreken
Niks bijzonders dus maar Tiel onderscheidt zich wel degelijk van andere scholen. Oudheidkamer Tiel en omstreken (de OKT) nomineert namelijk jaarlijks de beste werkstukken voor de OKT-prijs. De jury wordt gevormd door oud-docenten van het Lingecollege (G. Spanjer en C. Raats van Nederlands, E. Smit, geschiedenis en D. Buijs, wiskunde).

Genomineerden
Zij bekeken álle werkstukken, het bestuur van de OKT is aanwezig bij de presentatie. Dit jaar was de jury gekomen tot drie genomineerden, allen uit vwo6: Ruben Voorneveld verdiepte zich in ‘lichtvervuiling’ en vond daarvoor een ‘slimme’ lantaarnpaal uit. Hanne van Dijk onderzocht alle facetten van pleegouderzorg en Mette-Mylène van Lomm schreef een historische roman.

PWS Presentaties
In totaal waren er 115 PWS-presentaties verdeeld over diverse lokalen onder supervisie van diverse stagebegeleiders (de docenten), soms door een duo, andere door de leerling alleen en een enkele met z’n drieën. Leerlingen kiezen zelf het onderwerp voor hun PWS, zo kunnen ze zich verdiepen in iets dat ze écht interessant vinden.

Diverse onderwerpen
Op have en vwo schrijven de leerlingen de PWS voor één van hun examenvakken. De onderwerpen waren divers, om er een paar te noemen: ‘de wereld van hiphop’, ‘Development of a serial killer’, ‘Taalachterstand van NT2-leerlingen’, ‘ de Berlijnse Muur’, ‘Keizerin Sisi’, ‘de moord op Peter R. de Vries’, ‘de Oeigoeren’ en nog vele meer.

Vaak diepgaande onderwerpen en zeker niet alledaags of van deze tijd. Knap dat er onder de jeugd nog belangstelling is voor de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog bijvoorbeeld. Tijdens de algemene ledenvergadering van de OKT op 16 april aanstaande krijgt Ruben zijn prijs overhandigd, die bestaat uit een mooie geldsom en een museum-jaarkaart. 

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

• De avond werd druk bezocht, ook door ouders en andere leerlingen.
• De kantine met een sfeerbeeld.
• Voor potentiële brugklassers.
• Veel belangstelling voor de PWS presentatieavond.
• Veel belangstelling voor de PWS presentatieavond.
• Één van deze leerlingen wordt prof-voetballer.
• Ruben Voorneveld won de OKT-prijs 2024.
• Hanne van Dijk verdiepte zich in pleegzorg.
• Mette-Mylène van Lomm schreef een historische roman.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app