• In groepjes werden verschillende mogelijkheden besproken.
• In groepjes werden verschillende mogelijkheden besproken. Foto: M. de Lange
met fotoserie

Nieuwe cultuurnota voor Tiel in samenwerking met culturele sector

Nieuws Fotoseries 3.353 keer gelezen

TIEL • De cultuurnota van de gemeente Tiel is tien jaar oud en nodig aan vernieuwing toe. De gemeente heeft vertegenwoordigers van organisaties uit allerlei richtingen die met cultuur te maken hebben uitgenodigd om mee te denken over een nieuw cultuurbeleid.

Bijeenkomst
Dinsdag 30 januari kwamen zij bij elkaar in de bovenzaal van Buitensporig. Ongeveer vijftig personen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging, waaronder vertegenwoordigers van zangkoren, muziekkorpsen, de bibliotheek, d’Elstars musicalvereniging, Appelpop en Jazzy Tiel.

Vertegenwoordigers uit culturele sector
Maar ook kunstenaars, de Tielse Oudheidkamer, Buah Hati (namens de Molukse gemeenschap) en de Stadsfabriek, vrij nieuw in Tiel, vanaf deze maand brengt zij een zeer laagdrempelig cultureel programma.

Gemeente en wethouder 
Wethouder Dave Verbeek opende de avond en vertelde input te willen verzamelen voor het toekomstige cultuurbeleid. “Wat wil je de gemeente meegeven inzake cultuur?” De aanwezigen werden aangemoedigd al hun wensen, ideeën en bevindingen op papier te zetten, de bladen werden aan het eind van de avond verzameld en de gemeente kan ermee aan de slag gaan.

Verschillende onderwerpen
In groepen werd er door de aanwezigen gesproken over onderwerpen zoals: ‘Cultuur maakt je gezond’, ‘Cultuur verbindt’, ‘Cultuur voor iedereen’ en ‘Cultuur en geschiedenis’. Het laatste onderwerp werd omarmd door de stadshistoricus Emile Smit die namens de Oudheidkamer aanwezig was, samen met de directeur van het Flipje- en Streekmuseum, Jurriaan de Mol.

Cultuur ook voor jongeren
Jongerenwerker Lodi Voogd was er namens Mozaiek Welzijn, en bendrukte dat cultuur voor iedereen en voor alle leeftijden is. “Het is goed jongeren in een vroeg stadium te betrekken bij de nieuwe cultuurnota. Jeugd moet cultuur omarmen.”

Focus op wat er wel is
Aan diverse gesprekstafels werd in twijfel getrokken of de inwoners wel genoeg weten wat er in Tiel te doen is. Het Lingecollege had vroeger de ‘kunst- en cultuur-route’ voor leerlingen. Na corona is dit niet meer opgepakt maar wordt wel weer aan gewerkt. Er werd voorgesteld te focussen op wat er wél in Tiel is.

Cultuurmakelaar nodig
“Er zou een soort cultuurmakelaar moeten komen, een spin in het web, die voortdurend bezig is de culturele agenda aan te vullen en te beheren, een digitaal cultuurweb.” Als voorbeeld werd buurgemeente West Betuwe genoemd, daar zijn vijf cultuurcoaches actief.

Iets doen met de Waalkade
Met verbazing werd gereageerd op de voorgenomen sluiting van de eeuwenoude Sint Maartenskerk. Een voorstel was hier een exploitabel cultureel centrum van te maken. Andere ideeën waren bijvoorbeeld de Waalkade internationale allure geven, daar iets groots en meeslepends neerzetten.

Toerisme Informatie Punt
De riviercruisevaart terug te brengen naar Tiel, meer samen te werken met ondernemers en weer een écht Toerisme Informatie Punt te realiseren, een centraal punt waarvandaan alles georganiseerd kan worden. Zoals stadwandelingen. “Tiel heeft binnenkort een eigen gidsen-gilde, maar liefst 22 man gaat de cursus tot stadsgids volgen. Er moet een basis zijn voor stadspromotie”, stelde Emile Smit.

Samenwerking bevorderen
Franka Boudewijn van de Stadsfabriek hoopt dat er meer samenwerking komt tussen culturele organisaties in Tiel. “Ik zie hier wel veel puntjes, maar ik mis de taart, er moet een taart gemaakt worden van alle losse initiatieven, we kunnen elkaar versterken”, stelde zij.

“Een broedplaats als de Stadsfabriek is belangrijk voor een plaats als Tiel en talenten die daar beginnen kunnen weer doorstromen bijvoorbeeld naar Zinder.”

Vervolgbijeenkomst 
Er komt een vervolgbijeenkomst over de nieuwe cultuurnota. Ondertussen gebeurt er al veel in Tiel, maar volgens de aanwezigen kan het altijd beter. Er zijn toch al veel Tielse initiatieven, veel verenigingen, die vaak ook al heel lang bestaan, en Tiel is de enige plaats in Nederland met een gratis popfestival.

Iets blijvends
Wethouder Verbeek sloot de avond af met de woorden: “De energie die op een avond als deze vrijkomt hopen we om te gaan zetten in iets blijvends voor onze inwoners.”

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

• Wethouder Verbeek van cultuur op de achtergrond.
• Cultuur en historie worden besproken.
• De inwendige mens kwam niks tekort.
• Cultuur voor iedereen wordt besproken.
• Cultuur maakt gezond wordt besproken.
• Cultuur verbindt en een bijeenkomst als deze eveneens.
• Tijd voor netwerken en ideeën uitwisselen.
• Simone de Boer met een collega van Jazzy Tiel.
• Vooraf aan de bijeenkomst was er een lichte maaltijd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws gisteren
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 26 apr, 08:56

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden