Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Hoe houden we in Rivierenland de wolf buiten de deur?

Nieuws 981 keer gelezen

MAURIK • In het gemeentehuis van Maurik wordt op 30 mei een informatieavond georganiseerd over de wolf. Ervaringsdeskundigen zullen wolf-werende maatregelen aan de orde stellen. Alle belangstellenden die willen weten hoe ze om moeten en kunnen gaan met wolven, zijn er welkom.

“De dreiging van wolven in ons gebied neemt toe, samen met het aantal incidenten dat daadwerkelijk dode schapen oplevert.” Jan Keuken (PCG) vroeg, voorafgaand aan de raadsvergadering van dinsdag, wat de gemeente Buren daaraan kan doen.

Beschermd roofdier

Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland. Inmiddels zijn er ruim honderd, die alleen al in Drenthe, Gelderland en Friesland 263 schapen hebben doodgebeten. Dit beschermde roofdier zorgt voor emoties bij veehouders, want hoe kun je je schapen, geiten, jonge paarden en runderen beschermen? Keuken: “Het aantal wolven groeit en de dreiging voor schapenhouders eveneens. Schapen worden nu binnengehouden of ‘s avonds binnen gehaald. Met name de dreiging levert stress op en een toenemend gevoel van onmacht.”

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp bezocht getroffen schapenhouders. “Ik ken de zorgen van veehouders. Echter, voor mij als burgemeester is hier geen rol weggelegd. Ik kan er niets anders van maken. Als gemeente hebben we geen bevoegdheid op dit moment.”

Gemakkelijke hapjes

Volgens Joop de Jonge (PvdD) lijken veel veehouders niet bereid te zijn om wolfwerende afrasteringen te plaatsen. Hij vroeg zich af wat de gemeente kan doen om te voorkomen dat wolven het vee als ‘gemakkelijk hapjes’ gaan zien. Burgemeester Ostendorp: “Ik heb niet gemerkt dat veehouders niet willen, maar ze zeggen: we doen met schapen aan natuurbeheer op 16 tot 17 plekken. Dus is het bijna ondoenlijk om die hekken te plaatsen. Eigenlijk was dat ook de reden om de provincie te vragen: kom ons eens informeren.”

Ellis Frans-Kapma

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden