• Bustocht en bezoek aan project in Lienden.
• Bustocht en bezoek aan project in Lienden. Foto: Jan Bouwhuis

Gemeenteraad Buren op woontour met KleurrijkWonen en Thius

Nieuws 463 keer gelezen

BUREN • Op vrijdag 22 maart ging de gemeenteraad van Buren op woontour. Deze tour werd georganiseerd door woningcorporaties KleurrijkWonen en Thius, in samenwerking met de gemeenteraad van Buren.   

Wonen hoog op agenda

Bij de gemeenteraad van Buren staat wonen hoog op de agenda. Tijdens een bijeenkomst in 2023 sprak de raad de behoefte aan meer informatie over de sociale huurwoningen in de gemeente uit. 

Een flink aantal gemeenteraads- en burgerleden nam deel aan de woontour, evenals de wethouders Martine de Bas en Pieter Neven. 


Presentatie van Thius en KleurrijkWonen voor raadsleden gemeente Buren in het Heemkundig Museum. Foto Jan Bouwhuis. - Jan Bouwhuis

Meer woningen bouwen 

De raad werd ontvangen in streekmuseum Baron van Brakell Ommeren, waar heel toepasselijk wonen en werken in de Betuwe centraal staan. Daar legden de woningcorporaties uit waar hun werk uit bestaat en waar zij de samenwerking met de gemeente hard nodig hebben om woningen te kunnen bouwen.

Fabels de wereld uit

Ook hielpen Tjapko van Dalen (directeur-bestuurder van Kleurrijk Wonen) en René Wiersema (directeur-bestuurder van Thius) enkele fabels uit de wereld. Bijvoorbeeld over het aantal huurwoningen dat in 2023 werd toegewezen aan woningzoekenden uit de gemeente Buren. Dat bleek met 53 procent meer dan verwacht. 

Meevaller: het energielabel
Het energielabel van de sociale huurwoningen binnen de gemeente Buren bleek een meevaller. Het gemiddelde label van de woningen van KleurrijkWonen en Thius is inmiddels B en ze werken hard aan het wegwerken van te hoge labels.

Tour door het werkgebied

Vervolgens trokken de aanwezigen per touringcar door het werkgebied om de woningen, wijken en diverse nieuwbouwplannen te bekijken. 

  • Zo gingen zij onder andere naar nieuwbouwwijk Blommeland in Lienden. Daar bouwt Thius volgend jaar tien sociale huurwoningen: twee zorggeschikte woningen en acht kleine gezinswoningen. 
  • In Ommeren stond de bus even stil bij de veertig woningen die Thius gaat bouwen aan de Voorburg in Ommeren. 
  • Bij de volgende stop in Beusichem gaat KleurrijkWonen aan de Zoetzandselaan dertig verouderde seniorenwoningen vervangen door zestien grondgebonden gelijkvloerse woningen en 24 appartementen. 
  • Door naar de nieuwbouw Allardhof in Buren waar KleurrijkWonen tien levensloopbestendige woningen opleverde voor één - en tweepersoonshuishoudens. 
  • De tour ging ook langs de Meent in Erichem waar Thius aan de zuidkant van Erichem werkt aan een uitbreiding van het dorp. In de eerste fase daarvan zijn zestien sociale huurwoningen voor senioren opgenomen. 
  • Als laatste stapten de deelnemers uit bij het project Teisterbant fase I in Kerk-Avezaath waar KleurrijkWonen onlangs 1zestien houten woningen opleverde. De onderdelen zijn in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet.
  • Wethouder Martine de Bas sloot de geslaagde middag af en gaf aan uit te kijken naar de samenwerking aan de woontoekomst van de gemeente Buren.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

• Presentatie van Thius en KleurrijkWonen voor raadsleden gemeente Buren in het Heemkundig Museum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Verkiezingsborden komen terug in Tiel, maar nog niet voor 'Europa' Nieuws 26 apr, 13:14
Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 26 apr, 12:53
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 26 apr, 11:04

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden