• Ted van der Netten van Stigt en Tini Rademaker leggen de laatste hand aan de styling van de kindercrèche.
• Ted van der Netten van Stigt en Tini Rademaker leggen de laatste hand aan de styling van de kindercrèche. Foto: Rob Zantinge

Nevenruimtes kerk Beusichem weer helemaal van deze tijd

Nieuws 496 keer gelezen

BEUSICHEM • De kinderen zoveel mogelijk faciliteren, zodat zij zich thuis voelen. Want zíj zijn de toekomst van de kerk. Dat is volgens Ted van der Netten van Stigt en Tini Rademaker, twee van de drie leden van de verbouwingscommissie van de kerk in Beusichem, de gedachte achter de net afgeronde verbouwing. Zaterdag was het eindresultaat door iedereen te bekijken.

De kerk zelf, een honderden jaren oud rijksmonument, is niet verbouwd. Wel de nevenruimtes in de voormalige consistorie. De muren daarvan zijn geïsoleerd en dit deel van de kerk is van het gas af.  

Prepensioen
Ted van der Netten van Stigt was directeur van bouwbedrijf De Vree & Sliepen. “Toen ik vorig jaar met prepensioen ging was één van mijn doelstellingen het verbouwen van de nevenruimtes van de kerk.”

“De kerk zelf is in stand gebleven, maar de verbouwde ruimtes zijn voor de kindercrèche, voor kinderen van 0 tot 4 jaar, de zondagsschoolruimte, voor 4 tot 12-jarigen en voor de tienerclub, vanaf 12 tot 16 jaar.”

Paasontbijt een kerstmaaltijd
Ook de keukenruimte  is geheel vernieuwd. De Diaconie kan daarmee jaren vooruit, bijvoorbeeld om het paasontbijt en de kerstmaaltijd te verzorgen. Dit zijn activiteiten waaraan tussen de 75 en 100 mensen uit beide dorpen deelnemen.

TL-bakken aan het plafond
De diverse ruimtes waren in de negentiger jaren voor het laatst aangepakt en sindsdien was er nauwelijks iets veranderd. “Hier, in de zondagsschoolruimte, hingen bijvoorbeeld TL-bakken aan het plafond. De muren waren standaard wit, de vloerbedekking was op en de stoelen waren nog van die kantinestoelen met kantinetafels.”

“Dus hebben we gezegd: Laten we eens kijken of we dat kunnen vernieuwen en in de huidige tijd kunnen trekken, zodat de kleine kinderen en de jeugd zich hier thuis voelen. Nu is alles wat je ziet aangeraakt of nieuw gemaakt.”

Fondsenwerving
Leanne de Ronde, het derde lid van de verbouwingscommissie, zorgde voor de fondsenwerving. “Want als kerk hebben we natuurlijk niet zoveel geld voor dergelijke investeringen”, aldus Ted van der Netten van Stigt. “Tini heeft de styling gedaan, want zij is van de kleuren en de details. En ik heb als bouwkundige de verbouwing begeleid.”

Verwarming
Elektrische stralingspanelen zorgen voor de verwarming van de diverse ruimten. De jeugd is daar vast blij mee. “Als de tienerclub binnenkomt, dan willen ze binnen vijf minuten warmte hebben. Met die stralingspanelen lukt dat. Het voordeel is ook dat we nu niet de hele CV-ketel op hoeven stoken, want dat kost natuurlijk heel erg veel gas.”

Twee kerkgebouwen
De Protestantse gemeente Beusichem-Zoelmond beschikt over twee kerkgebouwen. “In de wintermaanden kerken we in Zoelmond en in de zomermaanden én in de herfst in Beusichem. De kerk in Zoelmond is namelijk een stuk kleiner, dus dat scheelt heel veel in verwarmingskosten.”

Hoewel de meeste kerken in de Betuwe met leegloop te maken hebben, zit er in Beusichem en Zoelmond blijkbaar nog groei in het aantal kerkgangers. “Het wordt gewoon drukker en je ziet ook jongere mensen komen”, zegt Ted van der Netten van Stigt. 

Zondagsschool
“Zo hebben we op de zondagsschool tussen de tien en twintig kinderen, verdeeld over twee groepen. En we hebben een crèche. Het is hartstikke bijzonder dat je als kerkgemeenschap überhaupt nog jeugd hèbt. En de tienerclub heeft zo’n tien tieners die op regelmatige basis bij elkaar komen om iets met het geloof te doen”, aldus Ted van der Netten van Stigt.

“Die zitten echt niet de hele tijd uit de Bijbel te lezen. Wel kijken ze samen een film of ze voetballen buiten de kerk. En de dominee doet gewoon met die tienerclub mee, waar ze ook gesprekken over het geloof hebben. Maar het ligt er niet heel erg zwaar op.”

Minder belerend
“Het is, als je het vergelijkt met jaren terug, veel toegankelijker”, vult Tini Rademaker aan. “Het is nu, in gesprek met jongeren, veel meer open en minder belerend. De predikant heeft meer een nieuwsgierige blik, zo van: hoe zien jullie dat? Dan komt er vanzelf wel iets op gang.”

Chips en cola
“In onze tijd kwam de predikant in een zwart pak binnen, zeiden we allemaal ja en amen en zaten we een versje te leren”, herinnert Ted van der Netten van Stigt zich, “maar nu hangen de kinderen met chips en cola op de bank.”

“We hebben hier ook een televisie, dus de kinderen kunnen ook met elkaar - als tienerclub - een filmavond hebben. Wel een film met een bepaalde lading eronder die raakt aan het geloof, maar die tieners gaan echt geen psalmen meer zingen.”

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Verkiezingsborden komen terug in Tiel, maar nog niet voor 'Europa' Nieuws 26 apr, 13:14
Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 26 apr, 12:53
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 26 apr, 11:04

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden