• Werk van Rudy van Amersvoort.
• Werk van Rudy van Amersvoort. Foto: aangeleverd

Exposities ‘Vrijheid’ en ‘De dijk en de rivier’ in Tiel

Nieuws 465 keer gelezen

TIEL • Begin april zijn er twee exposities te zien bij het KunstKabinet in de Hyacinthuskapel, Dominicushof 120 in Tiel. In het kader van 5 mei (Bevrijdingsdag) organiseert dit kunstenaarscollectief ieder jaar een expositie over het thema ‘Vrijheid’. 

Het kunstenaarscollectief bestaat uit Andrea van Sloterdijck, Truus Thijssen, Gert van Otterloo, Jeannette van der Schaaf en Maree Jongbloed. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Bert Megens, Klazien Kooijman, Molly Verdegaal en leden van het KunstKabinet.

Terugkerend thema
Tegelijkertijd met de expositie ‘Vrijheid’ is op de begane grond, naast de werkruimte van het kunstenaarscollectief, de tentoonstelling ‘De dijk en de rivier’ te zien. Rudy van Amersvoort woont aan de dijk. Met enige regelmaat maakt hij prenten of schilderijen van de dijk en de rivier, die hij vanuit zijn werkkamer ziet. Het is een steeds terugkerend thema.

Van Amersvoort maakt daarbij gebruik van verschillende materialen en technieken. Het is mooi om te zien hoe je dit thema op een telkens verrassende wijze kunt benaderen.

Dijk open voor publiek
Anderhalf jaar was de dijk langs de Waal in Tiel afgesloten. Nu gaat de dijk weer open voor publiek. Velen zullen blij zijn weer langs de Waal te kunnen wandelen en fietsen. Blij om opnieuw te genieten van de vergezichten en van het licht en de kleuren die telkens veranderen.

Overzichtelijk landschap
Nergens is het landschap zo overzichtelijk als wanneer je op de dijk staat. Tielenaren missen deze wandeling en heel veel fietsroutes gaan over de dijk. Het leek het KunstKabinet dan ook een goed idee om het werk van Rudy met het thema ‘De dijk en de rivier’ te laten zien.

In het kader van de dijkverzwaring exposeert Maree Jongbloed een schilderij in de vitrine op de bovenverdieping. Zij schilderde in 2002 de schotbalksluis uit 1877 aan het einde van het Innundatiekanaal bij de Waal. Deze historische schotbalksluis is nu verwijderd.

Openingstijden
De tentoonstellingen zijn te zien van vrijdag 5 april tot en met zaterdag 11 mei. Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur; vrijdag, zaterdag en koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Verkiezingsborden komen terug in Tiel, maar nog niet voor 'Europa' Nieuws 26 apr, 13:14
Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 26 apr, 12:53
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 26 apr, 11:04

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden