• Leerlingen van het Lingecollege tijdens een interview voor het project 'Spraakmakend verleden'.
• Leerlingen van het Lingecollege tijdens een interview voor het project 'Spraakmakend verleden'. Foto: RAR

RAR maakt met ‘Spraakmakend verleden’ kans op Gelderse Roos Prijs

Nieuws 464 keer gelezen

TIEL • Spraakmakende interviews over de Molukse geschiedenis van Regionaal Archief Rivierenland (RAR) zijn genomineerd voor de Gelderse Roos Prijs. De prijs wordt op maandag 27 mei uitgereikt door Erfgoed Gelderland en is een onderscheiding voor erfgoedprojecten of activiteiten met impact. 

Deze editie staat volledig in het teken van het betrekken van jongeren bij Gelders erfgoed. Hoe doe je dat op inspirerende, creatieve en/of duurzame wijze? De jury, die dit jaar volledig uit jongeren bestaat, koos uit tien inspirerende pitches drie projecten die kans maken op de prijs.

Buah Hati en Lingecollege
Voor het genomineerde oral history project ‘Spraakmakend verleden’ werkte het Regionaal Archief Rivierenland samen met de Tielse Molukse stichting Buah Hati en het Lingecollege. “De kracht van ‘Spraakmakend verleden’ ligt in het vermogen om mensen met elkaar in gesprek te brengen”, vertelt de jury. “Het zorgt voor ontmoetingen die anders wellicht niet hadden plaatsgevonden.”

Herinneringen van ouderen
Jongeren leggen persoonlijke herinneringen van ouderen vast in interviews. Het onderwerp: de geschiedenis van de Molukse gemeenschap van Tiel en Culemborg. Het project draagt zo bij aan het bewaren van deze herinneringen. Ook zorgt het ervoor dat jongeren van nu zich kunnen inleven in de jongeren van toen.

De jury ziet de uitbreidingsmogelijkheden van het project, bijvoorbeeld naar andere doelgroepen, klassen en schoolniveaus. Door een goede voorbereiding, les over de inhoud én over interviewtechnieken, kwamen de leerlingen tijdens het gesprek met de ouderen beslagen ten ijs.

Ronald Giphart
Een leuke toevoeging is de betrokkenheid van schrijver Ronald Giphart die de leerlingen hielp met het voorbereiden van de interviews en een schrijfworkshop gaf.

Reflection en Villa Mondriaan
Erfgoed Gelderland zet met de Gelderse Roos Prijs projecten in de spotlight die voorbeeld stellend kunnen zijn voor andere erfgoedorganisaties. ‘Want van elkaars successen kun je leren’. De twee andere door de jury genomineerde initiatieven zijn het kunstproject ‘Reflection’ van Museumpark Orientalis en de organisatie én het beleid van Museum Villa Mondriaan.

Als een Perzisch tapijt dreef het kunstwerk ‘Reflection’ tijdens het jaarlijkse Feest van Licht op het water voor het Arabisch dorp in Museumpark Orientalis. Het kunstproject maakte indruk op de jury, doordat het mensen van diverse achtergronden en maatschappelijke lagen samen wist te brengen.

Jong, innovatief en talentvol
Museum Villa Mondriaan is volgens de jury jong, innovatief en talentvol. Het is in Winterswijk dat de schilderscarrière van Piet Mondriaan begon, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste levensjaar woonde. Museum Villa Mondriaan toont aan de hand van het vroege werk van Mondriaan zijn ontwikkeling tot de grote meester en trekt een parallel met de vernieuwers van vandaag. Die lijn zie je ook terug in het beleid en de organisatie van het museum.

Onder leiding van de jongste museumdirecteur van Nederland (26 jaar) geven twee junior-directeuren en één junior-conservator vorm aan het museum.

Info
Meer informatie: erfgoedgelderland.nl/gelderse-roos-prijs

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Verkiezingsborden komen terug in Tiel, maar nog niet voor 'Europa' Nieuws 26 apr, 13:14
Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 26 apr, 12:53
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 26 apr, 11:04

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden