• Paula Koot (links) en Laura Boers zijn de initiatiefnemers en de beheerders van de app.
• Paula Koot (links) en Laura Boers zijn de initiatiefnemers en de beheerders van de app. Foto: Rob Zantinge

Buurtpreventie-app voor straten rond Konijnenwal in Tiel

Nieuws 1.849 keer gelezen

TIEL • Tiel heeft er een buurtpreventie-app bij; voor het Groenlandsstraatje, de Konijnenwal, de Looierstraat en een deel van de Hoveniersweg.

Inbraken, auto- en scooterbranden, afgebroken autospiegels, koplampen van auto’s die worden gestolen, drugshandel... Het zijn enkele voorbeelden van nare dingen die zich in wijken (kunnen) afspelen. Burgemeester Frank van der Meijden zit er bovenop, dat heeft hij in de eerste weken dat hij in de gemeente Tiel actief is laten zien. Desondanks blijven de ogen en oren van inwoners onmisbaar. 

Vervelende ervaringen
Het initiatief voor de buurtpreventie-app kwam van Laura Boers en Paula Koot, bewoners van de Konijnenwal en beheerders van de app. Beiden hebben vervelende ervaringen met diefstal en streven naar een rustige, veilige buurt.

Dat willen ze bereiken met de buurtpreventie-app, waarmee de bewoners elkaar bij verdachte zaken en noodsituaties, zoals brand, inbraak en reanimatie, snel kunnen informeren. In de hoop dat criminelen en overlastgevers minder kansen krijgen. Ook wordt een inventarisatie van de AED’s in de buurt gemaakt.

Koplampen gestolen
Eind november werden de koplampen van Paula’s Volvo gestolen. De dieven kwamen bovendien een paar weken later terug om ook de nieuwe lampen mee te nemen. Dát lukte niet, dankzij een oplossing van de garage. Paula had voor zo’n 4300 euro schade aan haar auto. En een hoop ellende natuurlijk.

“Die inbraak gaf de doorslag”, vertelt Paula Koot. Enige tijd eerder had Laura Boers ook al eens plannen om de app aan te vragen, want ook in haar omgeving waren er inbraken. “We raakten met elkaar aan de praat en toen zei Laura: Wat vind jij van het idee? Laura heeft ons vervolgens aangemeld.” 

Gemeente denkt mee
“Ik ben gaan googelen, heb contact gezocht met de gemeente en kreeg al snel antwoord”, aldus Laura. “De gemeente pakte het heel goed, proactief en meedenkend op. Ze zijn er ook helemaal voor georganiseerd en namen ons ook heel veel uit handen. De AVRI werd ook meteen aangezwengeld, dus we konden aangeven waar we de borden wilden hebben. Ook heeft inmiddels iedereen een brief van de gemeente gehad.”

Stappenplan voor signaleren
“Zij faciliteren ook een informatieavond”, vult Paula Koot aan. “Daar zijn Anne Jansen van de gemeente, een BOA, de wijkagent en waarschijnlijk ook een wethouder bij aanwezig. Er wordt in elk geval informatie gegeven over waar de app voor bedoeld is én waarvoor niet. Het stappenplan voor signaleren, dat achterop de brief staat, wordt daar ook uitgelegd. Er is gelegenheid om vragen te stellen en wij ondertekenen, als beheerders, een intentieverklaring.”

“Vanuit de organisatie WhatsAppBuurtPreventie (WATP) en vanuit de gemeente worden ook wel nieuwsbrieven, tips en tricks gedeeld”, aldus Paula en Laura. “We willen dus ook een soort nieuwsbrief gaan maken, twee keer per jaar ofzo. Die sturen we naar mensen die zich voor de buurtpreventie-app hebben aangemeld.”

Maak het moeilijk
“Hierin kan bijvoorbeeld staan dat je rond oud en nieuw geen houten pallet tegen je garage aan moet zetten, dat je een ladder aan een kettingslot legt, dat je een lampje aan moet doen... Kortom, maak het ze zo moeilijk mogelijk, maar speel niet voor eigen rechter.”
De gemeente Tiel heeft bij de diverse ‘ingangen’ van de buurt inmiddels buurtpreventieborden laten plaatsen.

Informatieavond
In samenwerking met de gemeente wordt op donderdag 28 maart vanaf 19:00 uur op de locatie Ambtmanstraat 13 een informatieavond gehouden. Bewoners van de betreffende buurt worden dan geïnformeerd over de buurtpreventie. Ook kunnen zij vragen stellen. Aanmelden (voor 25 maart) met vermelding van het aantal personen: buurtpreventiekonijnenwal@gmail.com.

Aanmelden voor de app
Wie wil deelnemen aan de buurtpreventieapp, kan terecht op www.wabp.nl en bij ‘Check jouw buurt’ de postcode invoeren. Op deze website staat ook meer informatie over dit initiatief.

Aanmelden kan ook tijdens de informatieavond. De beheerders (Paula Koot, Konijnenwal 44 en Laura Boers, Konijnenwal 6) zijn bereikbaar via buurtpreventiekonijnenwal@gmail.com.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Verkiezingsborden komen terug in Tiel, maar nog niet voor 'Europa' Nieuws gisteren
Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws gisteren
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 26 apr, 11:04

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden