Verergering en escalatie van problemen wordt tegengegaan en de druk op huisartsen wordt verlicht.
Verergering en escalatie van problemen wordt tegengegaan en de druk op huisartsen wordt verlicht. Foto: stock

Gemeente Buren investeert in Praktijkondersteuner Jeugd

Algemeen 128 keer gelezen

TIEL • Het college van de gemeente Buren heeft besloten de komende drie jaar te investeren in de inzet van de Praktijkondersteuner Jeugd op de huisartspraktijken (POH-GGZ Jeugd). Aanleiding hiervoor zijn de succesvolle resultaten uit een pilot. Hieruit blijkt dat, als op huisartsenposten een praktijkondersteuner specifiek voor de jeugd wordt ingezet, ouders en jeugdigen sneller terecht kunnen voor specifieke zorg. Verergering en escalatie van problemen wordt tegengegaan en de druk op huisartsen wordt verlicht.

In 2019 begon de gemeente Buren met de pilot POH-GGZ Jeugd. De gemeente startte deze samenwerking, omdat zij ouders en kinderen die ondersteuning nodig hebben goede zorg dichtbij wil bieden. Ook moet de kwaliteit van de doorverwijzingen verbeteren. Daarnaast wil de gemeente onnodige verwijzingen naar de jeugd-GGZ voorkomen. De huisartspraktijken in Buren, Beusichem, Maurik, Lienden en Tiel/Drumpt deden mee aan de pilot. Door de proef heeft de gemeente bijna drie jaar ervaring opgedaan met de inzet van de POH-GGZ Jeugd. 

Zichtbare resultaten
“De pilot heeft aangetoond dat er zichtbare resultaten zijn”, zegt Niko Wiendels, wethouder gezondheidszorg. “Een POH-GGZ Jeugd past in het vroegtijdig en laagdrempelig aanbieden van hulp waarvoor ouders en kinderen dichtbij huis terecht kunnen in de praktijk van de huisarts. Vaak kan een POH-GGZ Jeugd de zorg leveren die voorheen door een dure specialist gegeven werd. Dat is fijn voor het kind, maar zo krijgen we ook meer grip op de kosten.”

Verbetering aanbod
De resultaten zijn positief en hebben onder meer geleid tot verbetering van het aanbod van kortdurende en lichte zorg dichtbij. Door de inzet van een POH-GGZ Jeugd kan de gemeente Buren een jaarlijkse kostenbesparing van 272.585 euro realiseren. Ook is gebleken dat de POH-GGZ jeugd zorgt voor een betere samenwerking tussen de huisartspraktijken en het Sociaal Team (voorheen Stib) van de gemeente én voor minder belasting van de huisartsen.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie