Jan Beijer met zijn boek 'Spot op de Betuwe', een verzameling columns, bij de Bank van Hannes op de Groenmarkt.
Jan Beijer met zijn boek 'Spot op de Betuwe', een verzameling columns, bij de Bank van Hannes op de Groenmarkt. Foto: Jan Bouwhuis

Columns van Jan Beijer gebundeld

Algemeen 150 keer gelezen

Voor de columnist van ‘De Zakengids’ gaat een lang gekoesterde wens in vervuling. Binnenkort komen zijn columns uit in boekvorm. Jan Beijer (77): “Met mijn columns wil ik de boel in beweging brengen en een beetje opschudden.”

Tiel - Jan liep al langer met het idee rond om zijn columns te bundelen en uit te geven. ‘Spot op de Betuwe’ heet de 96 pagina’s tellende bundel, net als de titel van zijn columns. Het boek komt uit in een oplage van 1.500 stuks. “Ik kreeg er wel eens vraag naar,” vertelt Jan, “maar een boekje uitgeven gaat niet zo maar. Het bestuur van de Tielse Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis toonde zich bereid de uitgave van een selectie uit de columns Spot op de Betuwe financieel mogelijk te maken. Daarbij is de afspraak gemaakt dat het boekje beschikbaar zou worden gesteld aan de bewoners van de zorg- en verpleeginstellingen in Tiel. Vanzelfsprekend was ik heel dankbaar voor en ontzettend blij met deze geste.”

Uit de vele reacties die hem wekelijks bereiken, weet Jan dat zijn columns veel gelezen worden door ouderen. Dit boekje kan vooral voor hen een lichtpuntje zijn in de sombere coronaperiode. “Ik probeer met de columns Spot op de Betuwe, sinds 2014 gepubliceerd in de nieuwsbladen ‘Stad Tiel’ en ‘De Zakengids’, iets los te maken bij de lezer. Soms ontroering, soms boosheid en soms verontwaardiging.” Daarbij gaat de columnist de humor, de lichte ironie en de zelfspot in zijn inmiddels 350 geschreven stukjes niet uit de weg.

Geheim

Columnist, dat is een erebaan. Daar vragen ze je voor. Volgens Jan is het geheim van een rake column goed ingevoerd zijn in de streek waar je woont. “Je moet je ogen plus oren open hebben en over een groot netwerk beschikken. Een speelse pen is ook meegenomen. Ik schrijf mijn columns vrij snel. Ik vind het leuk om in mijn eigen bewoordingen, stijl en aanpak iets te verkondigen of aan de kaak te stellen.” Dat betekent dat Jan de Betuwse politiek op de voet volgt en dat hij veel kranten leest. “Daarmee lukt het me om van kleine dingen iets te maken. Het leukste vind ik het om dit te doen met wat ik op straat tegenkom. Dat kan ik dan ‘persoonlijk’ invullen. Het is handig als dit al een bekend Betuws gegeven is. Dat geeft mijn lezers herkenning. Ook dat is een gedeelte van het geheim.” Jan combineert het ene gegeven met ‘t andere en levert al acht jaar iedere week een vers stuk aan. “Zelfs tijdens vakanties en in ‘t ziekenhuis.”

Cover

Het ontwerp van de (hard) cover en de illustraties van ‘Spot op de Betuwe’ komen uit de koker van Tielenaar Arie van Vliet. Hij is illustrator, cartoonist en striptekenaar, o.a. van de reeks over Flipje. “Ik vind het heel knap dat Arie treffende illustraties bij mijn columns heeft weten te maken. Het zijn toch heel diverse onderwerpen die ik aansnijd. Dat heeft hij goed opgepikt. Daar ben ik erg blij mee.” De bundel is gedrukt bij het Tielse Stimio de Meerpaal. Jan zegt dat dit ‘gewoon de originele columns’ zijn. “Ik heb ze alleen maar een beetje gehusseld.”

Arno voor de Poorte

er zijn bijna geen columnisten meer; het is een uitstervend ras

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie