<p>De bunzing (foto) en de wezel zien liever geen mensen. Van honden en katten houden ze ook niet.</p>

De bunzing (foto) en de wezel zien liever geen mensen. Van honden en katten houden ze ook niet.

(Foto: Peter Trimming)

Leefgebied voor wezels en bunzingen op Vijverberg

  •   keer gelezen

TIEL • De gemeente Tiel begint in de week van 6 december op de Vijverberg met de aanleg van een geschikt leefgebied voor de wezel en de bunzing. Een stuk van de Vijverberg wordt daarom tijdelijk afgesloten, om de beplanting te laten groeien en mensen en honden uit het gebied te houden. 


Tijdens de onlangs gehouden boomfeestdag werden de eerste bomen geplant. De komende week worden vooral prikstruiken, zoals braam en wilde roos, aangeplant. Ook zet de gemeente in het gebiedje wezelkasten neer. 

De gemeente Tiel wil een ongebruikt terrein op het industrieterrein Kellen verkopen en is verplicht na te gaan of er beschermde diersoorten leven. De wezel en de bunzing zijn er gezien. Daarom moet de gemeente voor deze roofdiertjes een ander gebied geschikt maken. Dat gebied is dus gevonden op de Vijverberg. 

Route 
Tussen Kellen en de Vijverberg komt een route voor de dieren, zodat ze veilig naar de Vijverberg kunnen trekken. De route ligt langs de Kanaalstraat en achter de Latensteinse Rondweg 1. In het gebiedje komen takkenrillen, stobben en lage (prik)struiken. Takkenrillen zijn dode, opgestapelde takken, zodat kleine dieren hier ongezien doorheen kunnen kruipen. Stobben zijn boomstronken. 

De route komt er pas in 2022. Het is nog niet bekend wanneer, maar de gemeente Tiel verwacht voor het najaar. Eerst moet het leefgebied op de Vijverberg in orde zijn. Het leefgebied op de Vijverberg is, evenals de route, permanent. 

Schuwe dieren
De wezel en de bunzing komen op verschillende plekken in Tiel voor, met name waar prikstruiken staan en dood hout te vinden is. De diertjes zijn voor de mens ongevaarlijk. Sterker nog; ze zijn schuw en zíen liever geen mensen. Van honden en katten houden ze ook niet.

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier