Afbeelding

Laat je in Tiel inspireren door dans, zang en kunst tijdens de Dans van de Vrijheid

Nieuws 530 keer gelezen

TIEL • Dans van de Vrijheid. Dansen met je benen, dansen met je handen en dansen in je hoofd van vreugde en plezier, dat kan in en rondom het cultuurgebouw door een samenwerking van Zinder, de bibliotheek en Stichting Tour de Waal.

Het culturele centrum van Tiel zal bol staan van activiteiten voor oud en vooral jong. We starten rond 10 uur met de inspectie en vertrek van de militaire colonne uitgezwaaid door burgemeester Frank van der Meijden, vervolgens kunnen we in de theaterzaal de verhalen en spannende belevenissen uit eerste hand beluisteren van ‘2 Can Rule’, jonge veteranen uit de regio. Kom luisteren en stel gerust een vraag over hun vredesmissies.

Het gezamenlijke kunstproject start rond 11.00 uur onder het motto ‘Meeschilderen aan een Megaschilderij’ van wel 12 meter. Volwassenen en kinderen kunnen aan de slag met verf, spuitbussen en klei. Laat je uitdagen door Guusje, Ans en Darja en heb veel plezier.

Tijdens de vrijheidsmaaltijd genieten we van de vrijheidssoep en lokaal gemaakte lekkernijen, dat wordt smullen dus onder leiding van Abdelhak Hadj met gesproken woord en de sfeervolle muziek van Mile Lukic die ongetwijfeld het door hem gecomponeerde vrijheidslied zal laten horen. Daarna vijf korte optredens van stadsdichters van de PoëzieTour de Waal. In zo’n ontspannen sfeer is het makkelijk kletsen en kunnen we elkaar de mooiste verhalen vertellen.

Op de makersmarkt is het buiten en binnen een vrolijke boel met de rood-witte kraampjes, struin langs en laat je inspireren door wat je zoal kan maken met hoofd of handen. We vinden er lekkere hapjes, kunst, ambacht, informatie en workshops. Leuk om iets uit te proberen, doe vooral even mee en geniet. Rond 13:30 uur komt een vliegtuig broodjes droppen op de Waalkade, zorg dat je erbij bent.

Families met kinderen 4+ opgelet! Mis vooral de gratis te bezoeken kindervoorstelling van Compagnie Alice niet. Laat je meenemen naar de magische wereld van Ricky en Bruno, kleurrijk poppentheater waar alles mogelijk is in de plastic zee en dans mee in de slotscene.Rond 14.00 ben je van harte welkom bij de opening van de hoopvolle expositie van kunstenaars Mirthe van den Bosch en Montse Hernandez I Sala. Kijk en luister mee want vooraf zingt het kinderkoor van de musicalgroep nog een vredeslied.

Een bijzondere expositie kwam tot stand met medewerking van Stichting Flipje, waar kinderen van gevluchte Turken onder leiding van Nesibe Zeynep Yahsi hun gevoelsleven verbeeld hebben door te tekenen. Een emotionele reis in twee tekeningen, die Nesibe verwerkt heeft in nieuwe kunstwerken in haar karakteristieke stijl. De expositie is de hele maand nog te zien in het Zinder café en in de hal.

Kom ook kijken en luisteren naar zang en dans van Mawar-Maluku (Roos van de Molukken) met een kransendans. En als je de smaak te pakken hebt kom dan meedansen in de workshop Turkse volksdans o.l.v. Handan Yilmaz. Naast al dit moois waar je aan mee kunt doen is er ook veel feestelijke muziek van dans- en drumband Comparsa Sabor en Hollanda op het John van Burenplein en Kaspadre & Akarina in de vlindertuin. Veel vertier en plezier voor kinderen, dus kom 5 mei naar het bevrijdingsfeest bij Zinder en neem je ouders mee.

Het complete programma staat op www.tourdewaal.nl


Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden