Nederland werd tot driemaal toe tweede bij wereldkampioenschappen voetbal. Steffen Elgersma organiseert 4 evenementen rond het WK '78 in Argentinië: drie bijeenkomsten in De Pluk in Geldermalsen samen met Marloes Reuvers van de bieb en Nederland-Argentinië bij VV Tricht. .
Nederland werd tot driemaal toe tweede bij wereldkampioenschappen voetbal. Steffen Elgersma organiseert 4 evenementen rond het WK '78 in Argentinië: drie bijeenkomsten in De Pluk in Geldermalsen samen met Marloes Reuvers van de bieb en Nederland-Argentinië bij VV Tricht. . Foto: Karel van Koppen

Nederland-Argentinië bij VV Tricht

Algemeen 294 keer gelezen

Op zondagmiddag 4 maart komt Frits Barend naar De Pluk in Geldermalsen voor een film-met-forum-bijeenkomst naar aanleiding van 40 jaar WK Voetbal Argentinië. Het is de aftrap van een reeks van vier evenementen rond deze kampioenschappen met als slot op zaterdag 23 juni een voetbalwedstrijd Nederland-Argentinië op de velden van VV Tricht. Initiatiefnemer is Steffen Elgersma uit Geldermalsen.

Door Karel van Koppen

Geldermalsen - Maandag 25 juni is het exact 40 jaar geleden dat de finale werd gespeeld van het WK Voetbal in Argentinië. Nederland werd tweede, want gastland Argentinië moest en zou winnen. De wedstrijd Nederland-Argentinië in Tricht is bedoeld als ‘herkansing’. Steffen Elgersma heeft aan het WK’78 een persoonlijke herinnering. “Ik had Kuifjeboeken geruild voor stickers van dat WK. Die vielen thuis niet in goede aarde. Mijn moeder was tegen Nederlandse deelname vanwege de Videla-dictatuur.” Er was destijds meer verzet, o.a. de actie ‘Bloed aan de Paal’ van Freek de Jonge en Bram Vermeulen.

Ook nu kan, en wil , Steffen niet om de politieke context van dat WK heen. Film, Cordero de dios, en forum op zondagmiddag 4 maart staan in het teken van ‘Voetbal in een vuile oorlog’. Voor het forum komen behalve Frits Barend ook Roelf Haan en Alejandra Slutzky naar De Pluk in Geldermalsen. Frits Barend maakte destijds naam door Videla te vragen naar de verdwenen politieke gevangenen, Alejandra Slutzky zet zich in voor de (groot-)moeders van de verdwenen gevangenen en Roelf Haan zamelde naar aanleiding van het huwelijk van Máxima en Willem Alexander als Nationaal Geschenk geld in voor mensenrechten in Argentinië. De bijeenkomsten in De Pluk op donderdag 26 april en zaterdag 26 mei zijn luchtiger van aard. Op 26 april komen o.a. Jeroen Siebelink, Ernie Brandts en Pierre Vermeulen; op 26 mei schrijver André Hoogeboom en een leuke quiz met mooie WK’78-boeken als prijs.

Bibliotheek Rivierenland Geldermalsen is nauw betrokken bij het één en ander. Activiteitencoördinator Marloes Reuvers. “De bieb wil behalve uitleen van (luister)boeken ook een ontmoetingsplek zijn waar inwoners uit de regio kennis en kunde met elkaar kunnen delen. Ook als het om politiek gevoelige onderwerpen gaat.”

Dat het onderwerp politiek gevoelig ligt is duidelijk. Ook in het huidige Argentinië bestaat nog grote verdeeldheid over de Videla-dictatuur. Voor Steffen is zijn actie rond het WK ‘78 daarmee ook een eerbetoon aan zijn twee jaar overleden moeder. “Zij heeft mij geleerd verder te kijken dan mijn kleine wereldje en een open oog te hebben voor wat er in de grote wereld gebeurt.”

Kaarten en info zie www.bibliotheekrivierenland.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Verkiezingsborden komen terug in Tiel, maar nog niet voor 'Europa' Nieuws 26 apr, 13:14
Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 26 apr, 12:53
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 26 apr, 11:04

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden