Foto: Corien Remijn

De huiskamer als podium voor Blinky

  •   keer gelezen

“Jazeker, kleine huiskamers zijn ook welkom!”, was het antwoord van organisator Maria van Dooren op mijn aarzelende vraag of mijn huis geschikt zou zijn voor theaterfestival Gluren bij de Buren. En dus opende verslaggever Corien Remijn, net als 26 andere Tielenaren, haar deuren voor een artiest en bezoekers. De hamvraag: Hoeveel mensen komen er?


Door Corien Remijn

Tiel - Op de informatiebijeenkomst voor vrijwilligers, in januari, tref ik opvallend veel bekenden, een leuke bijkomstigheid. Met ondersteuning van de landelijke organisatie weten de Tielse organisatoren op vrijwel elke vraag een antwoord te geven. Enthousiast en met een tas vol posters, programma’s en gesponsorde producten keer ik huiswaarts.

Knippen en plakken

Vlak voor de startbijeenkomst heeft de act voor mijn huiskamerpodium, een schrijfster, zich afgemeld. Even vrees ik dat het hele feest niet doorgaat maar de lokale organisatoren zijn niet voor één gat te vangen. Ze regelen razendsnel een vervangster: Clown Blinky, een jonge vrouw uit Maurik die naast haar dagelijkse werk optreedt als goochelclown. Eén probleem: de duizenden programmafolders zijn al gedrukt. Blinky en ik besluiten de handen ineen te slaan en na een avondje knippen en plakken is het stapeltje folders voor onze eigen relaties aangepast. Ik duw de beplakte versie in de bus bij gezinnen in de buurt en deel ik ze uit aan wachtende (groot)ouders bij de basisschool.

Gluurzondag

Op Gluurzondag, 10 februari, melden Blinky en haar partner zich ruim op tijd bij ons huis met een indrukwekkende hoeveelheid goochelspullen. Terwijl zij ballonfiguren maken, verplaatsen mijn kinderen het meubilair. Ik zet vast koffie met het voor deze gelegenheid geleende apparaat. Nog even snel een broodje eten en dan is het wachten op bezoekers. Of het aan het weer ligt, de locatie of de programmawijziging, we weten het niet, maar in totaal vinden die middag slechts veertien mensen de weg naar onze huiskamer. Onder hen vier kinderen die de volle aandacht van Blinky krijgen. Tegen de tijd dat de derde voorstelling moet beginnen gaat het hard regenen en blijft de deurbel zwijgen. We maken het onderling maar gezellig.

Afterborrel

Iets vroeger dan gepland vertrek ik met een schaars gevulde fooienpot naar De Beurs voor de gezamenlijke ‘afterborrel’. Daar hoor ik dat het op de meeste locaties wél volle bak was vandaag. Eén van de toppers was optreden van zangkwartet Close Friends in de huiskamer van de familie Reinders, met 120 bezoekers. “De mensen stonden zelfs in de gang, want ik kan ze met dit weer toch niet buiten laten staan?” zegt de gastvrouw. De Tielse organisatoren van het festival, Maria van Dooren en Theo Franken, schatten dat in totaal 2000 tot 2500 mensen een voorstelling hebben bezocht. Dat is een flinke groei ten opzichte van het eerste jaar, met zo’n 1500 bezoekers. Ondanks het gure weer!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten