• Foto ter illustratie
• Foto ter illustratie Foto: 123rf.com David Pereiras

Hersenletsel voorkomen door het dragen van een fietshelm

Nieuws 308 keer gelezen

TIEL • We blijven langer in beweging. Dat klinkt heel positief maar heeft ook een keerzijde: fietsongevallen met hersenletsel. Ziekenhuis Rivierenland stimuleert daarom het dragen van een fietshelm. 

Als iemand een fietshelm draagt, dan is de kans op hersenletsel aanzienlijk kleiner, aldus het ziekenhuis. Het ziekenhuis ziet een toename van het aantal fietsongevallen met hersenletsel en vindt het daarom echt nodig om het gesprek over fietshelmen te blijven voeren. 

In de regio Oost, waar Ziekenhuis Rivierenland onder valt, is er van 2019 tot 2022 een toename van het aantal fietsongevallen met 66 procent. Het ziekenhuis zelf ziet deze toename vooral bij zestigplussers. De komst van e-bikes is een belangrijke oorzaak van deze toename. Een groeiende groep mensen blijft langer fietsen,  wat op zich heel gezond is, maar niet zonder risico’s. 

Fietshelm versus autogordel

Ook revalidatiearts Anne-Marieke Martens is groot voorstander van het dragen van een fietshelm en wil dit graag stimuleren. “Een fietshelm dragen zou net zo normaal moeten zijn als het dragen van een autogordel”, zegt zij. “De kans op ernstige en langdurige hersenschade verkleint met wel zestig procent bij het dragen van een fietshelm. De patiënten met hersenletsel die wij zien, kunnen door klachten als hoofdpijn, gebrek aan concentratie en vermoeidheid, vaak voor langere tijd niet meer doen wat ze normaal deden. Denk aan werken, sporten en voor hun gezin of huishouden zorgen. Dat is een enorme zorg voor deze mensen en hun naasten. Door het dragen van een helm is dit te voorkomen. Geniet vooral van die heerlijke fietstocht, bewegen is gezond, maar doe het wel met een helm op.”

Dag van de fietshelm

Ziekenhuis Rivierenland ondersteunde woensdag de landelijke ‘Dag van de fietshelm’. Voor medewerkers, patiënten en bezoekers stond GEJO Cycleworld ‘s middags met een stand vol fietshelmen in de hal. Rivierenlanders kunnen bovendien gebruikmaken van de Fietshelmactie van de provincie Gelderland, waarbij ze 25 euro korting krijgen op een fietshelm. Kijk voor meer informatie op www.ideate.nl/fietshelmgelderland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden