• Het pand waarin nu het Flipje en Streekmuseum zetelt, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.
• Het pand waarin nu het Flipje en Streekmuseum zetelt, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Foto: Regionaal Archief Rivierenland

Fiets of wandel via Liberation Routes door de in WOII zwaarst getroffen gebieden

Nieuws 907 keer gelezen

RIVIERENLAND • Op twee dagen na 79 jaar na de bevrijding van Nederland, op vrijdag 3 mei, worden de Liberation Routes in Rivierenland gelanceerd. Ze zijn bedoeld om de herinnering aan de verhalen, personen en locaties levend te houden en door te geven aan volgende generaties. Met een herdenkingsceremonie, onthullingen van ‘Vectors of Memory’ en het vertellen van lokale, historische verhalen, wordt stilgestaan bij leven in vrijheid. 

Vanaf 3 mei maken de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West-Betuwe daarmee deel uit van het internationale wandel- en fietsnetwerk van de Liberation Route Europe, door de Raad van Europa erkend als Culturele Route. Meer dan 10.000 kilometer aan wandel- en fietsroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en andere plekken in heel Europa herinneren aan de Tweede Wereldoorlog.

Routes met een verhaal

De routes in Rivierenland beschrijven de gebeurtenissen tijdens de oorlogsjaren in de vier gemeenten: de mobilisatie van begin 1940, de collaboratie in de regio, de strijd van het verzet, inundatie van grote gebieden en daarmee de gedwongen evacuatie van veel burgers én de enorme verwoesting die het oorlogsgeweld met zich meebracht.

Belang van herdenken

De wethouders Carla Kreuk (Tiel), Herma van Dijkhuizen (Neder-Betuwe), Monique Bettink (Buren) en burgemeester Servaas Stoop (West Betuwe) onderstrepen op 3 mei ieder vanuit hun eigen betrokkenheid het belang om aan het herdenken en vieren van onze vrijheid invulling te blijven geven.

Ruim veertig verhalen

Er komen in Rivierenland vier lokale Liberation Routes (één wandelroute en drie fietsroutes) en een regionale fietsroute, met samen meer dan veertig verhalen. Samen vertellen die verhalen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Rivierenland. De routes zijn te volgen met de routeplanner op www.liberationroute.com en de app van de Liberation Route Europe. Onderweg wordt verteld over de historische plekken. Ook de bestaande Liberation Route-luisterplekken zijn onderdeel van de routes.

Rivierenlandroutes

De ontwikkeling van de Rivierenland-routes kwam tot stand in samenwerking met WO2 Informatiecentrum Rivierengebied, Flipje- en Streekmuseum Tiel, Regionaal Archief Rivierenland, musea, burgers en historici. Het project wordt ondersteund door Provincie Gelderland en de gemeenten Buren, Neder-Betuwe, Tiel en West-Betuwe.

Fietsen en wandelen over de Liberation Routes door het Rivierenland, langs één van de zwaarst getroffen gebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden