• Eenrichtingsverkeer voor vrachtwagens moet de overlast in de Bredestraat fors verminderen.
• Eenrichtingsverkeer voor vrachtwagens moet de overlast in de Bredestraat fors verminderen. Foto: Rob Zantinge

Eenrichtingsverkeer vrachtauto’s moet overlast Bredestraat Wadenoijen halveren

Nieuws 1.368 keer gelezen

WADENOIJEN • Op de Bredestraat in Wadenoijen begint komende week een proef met eenrichtingsverkeer voor vrachtwagens. Dit moet de overlast van het zware verkeer voor de bewoners van deze straat fors verminderen.

De vele vrachtwagens die over de oude wegenstructuur van en naar agrarische bedrijven in het buitengebied van Wadenoijen rijden, zorgen voor overlast. Met name de Bredestraat is een knelpunt. Door hier eenrichtingsverkeer voor vrachtwagens in te stellen, zou deze overlast volgens de gemeente Tiel gehalveerd moeten worden. Over de maatregel is lang met de belanghebbenden in het dorp gesproken.

Evaluatie over half jaar
“Het blijft een moeilijke afweging van de verschillende belangen”, zegt Frank Groen, die - naast wethouder Verkeer en vervoer - dorpswethouder van Wadenoijen is. “We hebben er goed over gesproken en lang over nagedacht. Op een gegeven moment moet je het uit gaan voeren, al weet je nog niet precies hoe het uitpakt. We hebben het daarom ingestoken als proef. De praktijk moet uitwijzen hoe goed het werkt. Na een half jaar gaan we het evalueren met de dorpsbewoners.”

Via Bommelweg naar A15
De bedoeling is dat vrachtwagens wel via de Bredestraat naar de bedrijven toe kunnen rijden, maar zij verlaten het gebied via de Bommelweg en de Randweg in Est naar de A15. Met de belanghebbenden is daarom overeengekomen dat eerst de verouderde Bommelweg werd aangepakt. Die weg is inmiddels helemaal vernieuwd en geschikter gemaakt voor vrachtverkeer.

Extra drempels
Omdat het nieuwe wegprofiel sommige bestuurders blijkt uit te nodigen om veel te hard te rijden, zijn onlangs - verspreid over de weg - nog vijf drempels aangebracht. De infrastructuur is nu klaar voor de proef. Daarbij wordt op tien locaties gemeten hoe het (vracht)verkeer zich met het instellen van het eenrichtingsverkeer ontwikkelt.

Klankbordgroep
Bewoners en ondernemers van de Bredestraat en de Bommelweg in Wadenoijen en Est én Leefbaar Wadenoijen worden in een klankbordgroep betrokken bij de proef, evenals de gemeente West Betuwe. De proef duurt zo’n zes maanden, zodat het vrachtverkeer voldoende kan wennen aan de nieuwe situatie.

Enquête
Na de zomervakantie volgt de evaluatie. Alle adressen in de omgeving ontvangen een enquête over hoe zij de veranderingen in het verkeer tijdens de proef ervaren. Dan besluit de gemeente of het eenrichtingverkeer blijft en of er aanvullende maatregelen moeten komen.
Meer informatie: proefbredestraat@goudappel.nl of via telefoonnummer 06 296 55 070.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden