Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Aanpassingen aan Waalkade om evenementen mogelijk te maken

Nieuws 1.351 keer gelezen

TIEL • Het college stelt voor om aanpassingen te doen aan de Waalkade. Deze plek is voor Tiel sterk beeldbepalend en vormt de verbinding tussen de stad en de Waal. Tiel wil ook een aantrekkelijk centrum met ruimte voor evenementen bieden.  

Extra veranderingen voor grote evenementen

Na de corona periode gingen ook de evenementen weer van start. De Waalkade had toen al een aantal veranderingen gekregen. Er bleken extra maatregelen nodig om de grote evenementen op de Waalkade te kunnen organiseren. Dit kwam ook uit het onderzoek wat de gemeente liet uitvoeren. Een andere vraag aan het onderzoeksbureau was hoe we de Waalkade zowel nu als in de toekomst kunnen gebruiken als evenementen locatie.

De voorkeursoplossing die het college voorstelt is gebaseerd op de volgende uitgangspunten: 

  • Het terrein moet geschikt zijn voor evenementen, recreatie en overstromingen. 
  • Het groene karakter van de Waalkade moet behouden blijven.

Daarom stelt het college voor om een fundering van kunststofroosters aan te brengen, zandsleuven te graven voor goede afwatering en de locatie opnieuw in te zaaien met een grasmengsel. 

Uitzondering voor Appelpop

Het werk aan de Waalkade wordt geschat op ongeveer drie maanden. Na de werkzaamheden moet de grasmat zich nog vormen. In 2024 vinden er geen evenementen plaats op de Waalkade. Deze zijn verplaatst naar het naastgelegen verharde deel van de Waalkade. Enige uitzondering is Appelpop. Werkzaamheden moeten voor dit evenement zijn afgerond. 

Mochten er aanvullende maatregelen nodig zijn, dan wordt dit met de organisator van het evenement opgepakt. Op 24 april neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de voorkeursoplossing. 

Kosten
Kosten van de oplossing bedragen 900.000 euro. Dat komt neer op een kapitaallast van circa 27.000 euro per jaar. Dit is minder dan wat er momenteel uitgegeven wordt aan tijdelijke maatregelen voor evenementen op de Waalkade. De gemeente kijkt uit naar een toekomst waarin de Waalkade geschikt is voor evenementen en tegelijkertijd haar groene karakter behoudt.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden