• Zo'n twintig leden van de Kinderraad zaaiden samen twaalfhonderd vierkante meter grond in.
• Zo'n twintig leden van de Kinderraad zaaiden samen twaalfhonderd vierkante meter grond in. Foto: Jan Bouwhuis

‘Kraamkamer’ vlinders langs Dode Linge in Tiel

Nieuws 1.109 keer gelezen

TIEL • Langs de oevers van de Dode Linge verscheen maandagmiddag eerst een tent, toen vlaggetjeslijnen, vervolgens tientallen zakken zand en emmers, honderden bamboestokjes, rood-wit lint en een heleboel schepjes. Wat was er aan de hand? Zo’n twintig leden van de Kinderraad zaaiden langs de Dode Linge samen twaalfhonderd vierkante meter grond in. 

Dat deden ze met biologische, insectenvriendelijke plantenzaden, die ze eerst met flink wat zand mengden. Als alles meezit ontstaan daar straks, in plaats van gras wat er stond, zeven prachtige velden met wilde, inheemse bloeiende planten. In de velden komen straks ook veel waardplanten op. 

Het goede maaltje
Waardplanten worden door vlinders specifiek uitgezocht om hun eitjes op te leggen. Rupsen treffen daardoor precies het goede maaltje aan, waardoor ze zich ook weer vol kunnen eten en ontwikkelen tot mooie vlinders. Zo ontstaat extra leefgebied voor vlinders en andere insecten.

Mooie beelden en ideeën
De kinderen van de Kinderraad hadden eerder al twee middagen meegedacht over hoe de vlinders kunnen worden ondersteund door het ontwikkelen van de Vlinderroute tussen Tiel en Eck en Wiel. Het leverde prachtige beelden en mooie ideeën op. Bij deze actie hielpen veel vrijwilligers van de Vlindertuin, waaronder ook een heleboel extra kinderen.

Toespraken
Burgemeester Frank van der Meijden en wethouder Frank Groen spraken de kinderen feestelijk toe, bedankten ze en moedigden de kinderen aan. De Kraamkamers van de Vlindertuin zijn een initiatief van Stichting TielCentrumXL, die de Vlindertuin ontwikkelde en realiseerde, én de gemeente Tiel. De Avri bereidde de velden voor.

Gonzend Rivierenland
De velden vallen precies in het traject van de Vlinderroute die nu wordt gerealiseerd. De Vlinderroute tussen Vlindertuin de Zindering in Tiel en het veer in Eck en Wiel maakt deel uit van Gonzend Rivierenland, een veel groter project. Gonzend Rivierenland wil, om de biodiversiteit in Regio Rivierenland te versterken, zeven van dit soort routes ontwikkelen. Stichting TielCentrumXL wil helpen bij het aanjagen van de burgerparticipatie rondom de Vlinderroute.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws gisteren
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 26 apr, 11:04
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 26 apr, 08:56

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden