• Een kind boort een nestgat in het nieuwe bijenhotel in de buurttuin van de Lage Korn.
• Een kind boort een nestgat in het nieuwe bijenhotel in de buurttuin van de Lage Korn. Foto: Corien Remijn

Tijdens NLdoet klussen in Burense buurttuin

Nieuws 613 keer gelezen

BUREN • Op de landelijke site van NLdoet waren zeventien klussen in de gemeente Buren te vinden. Vrijwilligers konden daar een dagje aan meewerken.

Meestal betreft dat onderhoud aan gebouwen en speelterreinen, maar een buurttuin aan de rand van Buren maakte er een bijzonder feestje van, met als hoogtepunt de onthulling van een bijenhotel. Oproep aan ouders: ‘Neem een accuboor en boortjes mee.’

Koffie en appeltaart
Bewoners van de Lage Korn verzamelen zaterdag in hun buurttuin om het nieuwe seizoen tijdens NLdoet feestelijk te starten. Koffie en appeltaart staan te wachten, dus de officiële onthulling van het bijenhotel - in bijzijn van kernwethouder Monique Bettink - wordt kort gehouden.

Tunneltjes in houten blokken
Daarna kan het klussen beginnen. Kinderen boren tunneltjes in de houten blokken waarmee de kast vooraf is gevuld, zodat bijen er een veilige nestomgeving vinden. “Wel recht boren hoor”, is het advies van een ouder, maar dat valt nog niet mee als je voor het eerst een accuboor in handen hebt.

Wie niet aan het boren is, gaat schoffelen, bloemen inzaaien of gewoon wat kletsen. Een relatief eenvoudige activiteit die een belangrijke rol speelt in de doelen van de tuinwerkgroep: het vergroten van de biodiversiteit (variatie in soorten) en de leefbaarheid van hun buurt. 

Biodiversiteit en leefbaarheid
Buurtbewoners zijn in 2023 begonnen met de aanleg van deze tuin, onder de vlag van stichting Burgers voor Buren (BV Buren) Marion Mastenbroek woont nabij en is lid van de tuinwerkgroep.

Ze legt uit: “Het idee van een bloementuin komt van een aantal omwonenden, die zich hiermee willen inzetten voor een prettige, leefbare omgeving. We werken niet alleen aan een grotere biodiversiteit, maar ook op meer verbinding tussen buurtbewoners. We nemen kinderen graag mee in dat proces.” 

Boomstammetjes verzagen
En hoe dat werkt, blijkt direct: terwijl Marion uitleg geeft, is haar man bezig om boomstammetjes te verzagen voor de inrichting van het bijenhotel, zodat de jeugd tijdens NLdoet lekker kan gaan boren. De nestkasten, gemaakt door Burenaar Fred Bentink, zijn bewust ‘casco’ opgeleverd om omwonenden een rol te geven bij de inrichting ervan.

Educatieve functie
Een bijenhotel heeft niet alleen een praktische, maar ook educatieve functie. Een versie met doorzichtige zijkant, waardoor het leggen en uitkomen van de eitjes goed is te zien, staat dan ook nog op het verlanglijstje van de werkgroep.

Samenwerking en sponsoring
Nicole Cox is binnen BV Buren het eerste aanspreekpunt op het gebied van biodiversiteit: de variatie in soorten planten en dieren, nodig voor een gezond ecosysteem. Hoe ziet zij haar rol als vrijwilliger?

“Ik sta regelmatig met mijn voeten in de klei, maar ik ben vooral een ambassadeur; iemand die mensen verbindt, aanjaagt en ondersteunt. Die rol past me wel.” 

Drie belangrijke partijen
Ten behoeve van de bijenhotels in haar woonplaats heeft ze drie belangrijke partijen aan elkaar gekoppeld: BV Buren, de gemeente en het project Gonzend Rivierenland van de Fruitmotor. “Zij zorgen onder meer voor de benodigde vrijwilligers, toestemmingen en kennis. Daarnaast zijn onze sponsors onmisbaar.”

Geld van ondernemer
Soms financiert NLdoet een activiteit, maar het geld voor het nieuwe bijenhotel komt van een ondernemer: Johan Jonkers, eigenaar van het lokale pannenkoekenrestaurant en vader van drie jonge kinderen. Zijn bedrijf sponsort de drie insectenhotels in het stadje. Daardoor kon de bestaande kast in de Toeren opgeknapt worden en zijn er twee nieuwe geplaatst: één bij de Lage Korn en de ander in het centrum van Buren.

Grondstoffen voor product
Wat is zijn motivatie om dit natuurproject te steunen? Persoonlijk: “De natuur levert de grondstoffen voor ons product en ik kan ook erg genieten van onze mooie omgeving. Met deze sponsoring dragen we bij aan herstel van de biodiversiteit en zorgen er samen met bewoners voor dat hun wijk mooier en levendiger wordt.”

“Als we willen zorgen dat dit zo blijft voor de jeugd, dan moeten we daar met zijn allen aan bijdragen. De bewoners als vrijwilliger, de ondernemers als financier en de bestuurders als beheerder van de omgeving.”

Initiatief van Oranjefonds
NLdoet is een jaarlijkse vrijwilligersactie, die dit jaar op 15 en 16 maart viel. Het is een initiatief van het Oranjefonds, samen met de sociaal-maatschappelijke organisaties die lokale vrijwilligersactiviteiten organiseren. NLdoet biedt deelnemende organisaties hulp bij promotie, financiering en het werven van vrijwilligers. Zie: nldoet.nl en burenstad.nl

Corien Remijn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws gisteren
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 26 apr, 08:56

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden