• Voorzitter Hans en coördinator Jaap voor één van de streekvervoerbussen die Arriva faciliteert.
• Voorzitter Hans en coördinator Jaap voor één van de streekvervoerbussen die Arriva faciliteert. Foto: M. de Lange

Omleidingen voor de buurtbus Vereniging Buurtbus Waalzicht lastig

Algemeen 446 keer gelezen

TIEL / WEST BETUWE • Dijkverzwaringen belemmeren de route en er zijn ook meer chauffeurs voor de bussen nodig bij Vereniging Buurtbus Waalzicht.

Het bestuur van de Vereniging Buurtbus Waalzicht maakt zich zorgen. Door de omleidingen kunnen ze wellicht niet meer op tijd rijden. Gelukkig zijn ze in goed overleg met alle betrokken partijen. 

De buurtbus rijdt een vaste route volgens een vaste dienstregeling. Vooral door dunbevolkte gebieden en dorpskernen. “Iedere ochtend om zeven uur vertrekt onze eerste buurtbus vanuit Tiel richting Zaltbommel”, vertelt Hans van Noordennen, voorzitter van de vereniging. “De route die wij rijden gaat veel over de dijk, vandaar onze naam.” 

Vrijwilligerscoördinator Jaap Veldhuijzen stelt dat het door de dijkverzwaringen lastig voor hen wordt. “Wegen worden afgezet, er komen omleidingsroutes. Gelukkig zijn we in goed overleg met alle betrokken partijen.” Dat is belangrijk want de buurtbus is belangrijk voor deze regio. Vorig jaar vervoerden zij 17.779 passagiers. “We zijn in gesprek met de wethouder van West Betuwe, daarnaast zijn de aannemerscombinatie en Arriva ook betrokken. Bij de komende Algemene Leden Vergadering geven zij informatie.” De buurtbus valt onder de provincie en streekvervoerder Arriva. De vereniging is verder zelfstandig en draait volledig op vrijwilligers.

Vrijwilligers

“Onze medewerkers zijn allemaal vrijwilligers”, vertelt coördinator Jaap. “We rijden voor de dorpsbewoners, het is dankbaar en erg leuk werk. De buurtbus heeft een grote sociale functie. Bijvoorbeeld een bezoekje aan een dorp verderop, kinderen die in Zaltbommel naar school gaan, mensen die vanaf station Zaltbommel de trein pakken en een afspraak hebben met de tandarts in Waardenburg en wat dacht je van wandelaars? Het wandelseizoen begint straks weer en dan laten die zich door de buurtbus ergens brengen, ze wandelen weer terug.”

De buurtbus kan nog uitbreiding van vrijwilligers gebruiken. “Recent is er wat verloop geweest”, vertelt Jaap. Het bestand van chauffeurs is zeer gevarieerd. Vaak gepensioneerden, uit alle lagen van de beroepsbevolking.

“Je kunt chauffeur bij de buurtbus worden met een gewoon rijbewijs. Er is wel een officiele sollicitatieprocedure, twee gesprekken, een medische keuring, een rijtest en een paar keer meerijden.” Eenmaal chauffeur bij de buurtbus kom je in een warm bad. “Je krijgt een lamme arm van het zwaaien”, volgens Hans. “Wij hebben ook bijna geen last van de hectiek van beroeps-chauffeurs, wij maken namelijk onze eigen roosters en dienstregelingen, we hebben een eigen planner.” 

Buurtbusmedewerkers kunnen rekenen op veiligheid en plezier, er is een uitje samen met de partners, een etentje, een eindejaarbijeenkomst, ledenvergaderingen, allerlei trainingen en cursussen toegespitst op de bus. Interesse of gewoon nieuwsgierig? Vrijwilliger worden en deze functie opvullen? Neem dan contact op via: secretaris@buurtbuswaalzicht.nl, voor inlichtingen 0344-613466.

Marjon de Lange

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie