• Will van Rhee tussen de restanten van de meubeltjes.
• Will van Rhee tussen de restanten van de meubeltjes. Foto: Rob Zantinge

Surinaamse kinderen dupe van brand in Tielse opslagloods

Algemeen 894 keer gelezen

TIEL • In de open opslagloods van de Stichting ‘Vrienden van Suriname’ aan de Papesteeg werd in de nacht van dinsdag op woensdag brand gesticht. Een grote hoeveelheid tafels en stoelen stond in brand. Ook zorgde het vuur voor een groot gat in het dak van de loods, waarbij asbest vrijkwam.

“En dat is op de rest van het schoolmeubilair terechtgekomen”, vertelt stichtingsvoorzitter Will van Rhee achter een rood-wit lint, op de plek waar de brand woedde. “Toen ik hier na de brand kwam dacht ik in eerste instantie: Het valt wel mee. Er waren achterin de loods zo’n honderd tafeltjes en stoeltjes verbrand. Maar er staan nóg eens drie- á vierhonderd tafeltjes en stoeltjes. De vraag is of dat allemaal nog wel ingeladen mag worden. En we gaan onze vrijwilligers natuurlijk niet blootstellen aan gevaar.”

Geen geld
Volgens Van Rhee is de vraag of het meubilair schoongemaakt kan worden en, zo ja, wat dat dan kost. “Wij zijn een goede doelen stichting en daar hebben wij geen geld voor”, zegt hij. “En we zijn niet verzekerd.”
Volgens hem is het zeker dat de brand is aangestoken. “Dit gaat natuurlijk niet zomaar branden, maar of het nou bewust of onbewust is gegaan, dat weet ik niet. Er sliep hier wel eens een zwerver. Misschien dat die het koud heeft gehad en een vuurtje heeft gestookt.”

Medische hulpgoederen
Om op het door hekken omsloten terrein te komen is overigens niet al te moeilijk. “Ook al is het hek gesloten, dan nog is dat vrij makkelijk”, zegt Van Rhee, die wel van plan is om het geplande laden van twee containers voor Suriname door te laten gaan. Er zouden zowel schoolmeubeltjes als medische hulpgoederen worden geladen.

“Dan moet je denken aan ziekenhuisbedden en rolstoelen. Die liggen in de andere loods en daar kunnen we gewoon bij. Dus als we geen schoolmeubilair kunnen laden, dan gaan we die containers met medische hulpgoederen laden.”
Van Rhee hoop dat het vervuilde meubilair uiteindelijk toch naar Suriname kan worden verscheept. “Maar ja, daar moeten we dan eerst toestemming voor krijgen”, verzucht hij.

Voor arme kinderen bedoeld
Het ergste is volgens de voorzitter dat Surinaamse kinderen nu niet kunnen rekenen op de Nederlandse schoolmeubeltjes. “Veel arme kinderen daar, zoals in een wijk in Paramaribo, hebben geen fatsoenlijk schoolmeubilair. En dit was juist voor hen bedoeld.”

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden