• De BoerBurgerPartij (BBB) werd met zes zetels de grootste partij.
• De BoerBurgerPartij (BBB) werd met zes zetels de grootste partij. Foto: stock

BBB ook veruit grootste bij waterschapsverkiezingen

Algemeen 659 keer gelezen

TIEL • De voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezingen is bekend, want de stemmen zijn voor een groot deel geteld. De BoerBurgerPartij (BBB) werd met zes zetels de grootste partij, gevolgd door Water Natuurlijk met vijf zetels.

CDA en PvdA volgen met drie zetels. VVD, Partij voor de Dieren en SGP staan op twee zetels. ChristenUnie, AWP en JA21 krijgen ieder een zetel.

Foutmarge
De uitslag is een momentopname, want pas op donderdag 23 maart is de definitieve uitslag bekend. Die wordt dan om 13.30 uur bekendgemaakt door dijkgraaf Co Verdaas, de voorzitter van het centraal stembureau. Er ontbreken nu nog cijfers van een paar gemeenten. Waterschap Rivierenland houdt rekening met een foutmarge van een zetel per partij.

De opkomst is, met zo’n 57 procent, hoger dan bij de waterschapsverkiezingen in 2019, toen 53,4 procent van de stemgerechtigden naar de stembus ging.

Zetelverdeling
Het voorlopige aantal stemmen per partij en de zetelverdeling zijn als volgt:
BBB kreeg 19,49 procent van de stemmen, goed voor zes zetels; Water Natuurlijk 15,73 procent, 5 zetels; CDA 10,48 procent, 3 zetels; Partij van de Arbeid (PvdA) 9,65 procent, 3 zetels; Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) 8,98 procent, 2 zetels; VVD 8,93 procent, 2 zetels; Partij voor de Dieren 8,13 procent, 2 zetels; ChristenUnie 4,70 procent, 1 zetel; JA21 3,82 procent, 1 zetel; AWP voor water, klimaat en natuur 3,75 procent, 1 zetel; 50PLUS 2,45 procent, geen zetel; Belang van Nederland (BVNL) 2,34 procent, geen zetel en Water Lokaal 1,56 procent, geen zetel.

Beëdiging op 26 maart
De 26 nieuwe bestuursleden vormen straks samen met de vier benoemde bestuursleden voor de geborgde zetels het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland. Op woensdag 29 maart worden de nieuwe bestuursleden beëdigd. De komende vier jaar maken zij de keuzes over het werk van het waterschap: zorg voor sterke dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en de zuivering van afvalwater.

Rivierenland nog lang niet af
“De wereld is volop in beweging”, zegt dijkgraaf Co Verdaas. “Dat geldt ook voor de watersector. Net als de rest van Nederland is het rivierengebied nog lang niet af. Het nieuw gekozen bestuur staat voor grote opgaven op het gebied van waterbeheer. Ik wil graag iedereen bedanken die zijn stem voor het waterschapsbestuur heeft uitgebracht.”


Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden