Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan
Kookclub klaar om samen aan tafel te gaan Foto: eigen archief Alzheimer Rivierenland

Wie kookt er mee? Onvergetelijke Kookclub Rivierenland

Nieuws 636 keer gelezen

TIEL • Op 15 april opende de Onvergetelijke Kookclub Rivierenland voor het eerst zijn deuren bij Dynamiek in Tiel.

Gehuld in een persoonlijk kookschort gaf wethouder Carla Kreuk van de gemeente Tiel het startsein met de magische woorden ‘Schorten om, pannen klaar? Aan de slag dan maar!’ En ze kookte en at gezellig mee! 

“Zo ervaar en hoor je veel meer wat er leeft bij mensen die te maken krijgen met dementie. Door dementie worden herinneringen nog dierbaarder en belangrijker. De Onvergetelijke Kookclub zorgt voor een nieuwe herinnering”, zegt Carla Kreuk. “Mooi dat dit initiatief er is, daardoor wordt onze gemeente steeds dementievriendelijker.”

Kookclub

Geïnspireerd op het televisieprogramma Restaurant Misverstand, waarin een restaurant wordt gerund door mensen met dementie, heeft Alzheimer Nederland in verschillende regio’s onvergetelijke kookclubs opgezet. 

Koppels bestaande uit iemand met dementie en een maatje bereiden en consumeren samen een driegangendiner. Doel is de focus te leggen op wat er nog kan na de diagnose dementie: samen plezier hebben en nieuwe herinneringen maken. Ook Alzheimer Rivierenland heeft zich bij dit initiatief aangesloten.

“Bijzonder hoe je door samen te schillen, te snijden, te hakken en te roeren al met andere koppels in contact komt”, lacht een deelnemer. “Geweldig hoe eten verbindt en zorgen even doet vergeten als je samen aan tafel zit.”

‘De boel opkloppen’

In haar openingswoord gebruikt Mariken van de Loo, coördinator van de kookclub, de keukengarde als metafoor voor deze kookclub. “De garde is een bijzondere deeghaak om beslag luchtig te maken en op te kloppen. Dat is wat we doen met elkaar: de boel opkloppen, reuring maken, de kluts kwijtraken!” Ze benadrukt: “Ik ben trots op mijn gehele brigarde: de vrijwilligers die zich inzetten om anderen een onvergetelijke avond te bezorgen.”

Meedoen?

Alle deelnemende koppels willen de volgende maand weer komen: “Dit was zo fantastisch, gezellig en ontspannen!”

“En dat is precies de bedoeling”, glimlacht Mariken tevreden, “ernaar uit kunnen kijken samen onvergetelijke herinneringen te maken!”

De Onvergetelijke Kookclub Rivierenland is er eenmaal per maand op maandag. Er is nog plek voor nieuwe koppels. Men hoeft geen keukenprins(es) te zijn. Het gaat om het gezellig samenzijn. Even vergeten dat dementie het leven soms beheerst. 

Koppels én vrijwilligers uit heel Rivierenland kunnen contact opnemen met Mariken van de Loo, coördinator van de Onvergetelijke Kookclub, via kookclub.rivierenland@alzheimervrijwilligers.nl of 0657332877. 

Voorzitter Joep Koch, wethouder Carla Kreuk en Coördinator Mariken van de Loo proosten op aftrap kookclub.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden