• Vlnr: Melchior de Grood, Lisette le Blanc, Jurriaan de Mol en bestuursleden van de Oudheidkamer.
• Vlnr: Melchior de Grood, Lisette le Blanc, Jurriaan de Mol en bestuursleden van de Oudheidkamer. Foto: Jan Bouwhuis

Nieuw werk van Tielse kunstschilder Herman Jacob Slothouwer in het streekmuseum

Algemeen 731 keer gelezen

TIEL • Melchior de Grood komt uit Nijmegen maar heeft een hechte band met Tiel. Als historicus is hij afgestudeerd op het onderwerp ‘Patriottenbeweging in Tiel’. 

Kunstenaar Slothouwer was een patriot en hij is geboren in Tiel.  “Ik trof een schilderij van Slothouwer op Marktplaats, ik heb het gekocht”, vertelt De Grood. Er zijn zo’n 61 werken bekend van schilder Slothouwer. De Tielse Oudheidkamer was al in het bezit van twee werken van de 19e-eeuwse Tielse schilder, te weten portretten van het echtpaar Caron-Campagne uit 1844. Ze hangen in hun vergaderruimte annex bestuurskamer. 

Oudheidkamer

Slothouwer kwam uit een echte kunstenaarsfamilie. Hij heeft vele portretten geschilderd. Na zijn aankoop zocht De Grood contact met Lisette le Blanc, sinds 2015 conservator van het Tielse Flipje- en Streekmuseum. Zij schakelde de Tielse Oudheidkamer in om het bijzondere doek bewaard te laten blijven voor Tiel. De Oudheidkamer nam de aankoop van het bijzondere schilderij op zich en schonk het aan het museum. Het bestuur van de Tielse Oudheidkamer is het museum heel welwillend. Er is een mooie samenwerking tussen het bestuur van de Oudheidkamer en het museum. Het schilderij is een waardevolle aanwinst. 

Jomanda

De overhandiging van het bijzondere schilderij vond plaats in de stijlkamer van het museum. Het doek is vervaardigd in pasteltechniek. Het is een mooi portret, een knappe dame. Vier bestuursleden van de Tielse oudheidkamer waren aanwezig bij de overhandiging. De kleur van de robe van de dame op het schilderij herinnerde voorzitter Martin van der Mark aan Jomanda, ook een Tiels fenomeen. “Opnieuw een dame in een blauwe jurk in Tiel”, stelde Van der Mark, “of gewoon een voorloper van...”. 

Hij doelde natuurlijk op het blauwe gewaad waar Jomanda beroemd mee werd. De oudheidkamer is blij weer een kleine bijdrage te hebben kunnen leveren aan het behoud van erfgoed in Tiel. De nieuwe directeur van het Tiels museum, Jurriaan de Mol, bedankte iedereen hartelijk. Het portret krijgt een mooie plaats in het Tiels museum. Wie de knappe dame op het schilderij is, is nog onbekend.  Het is zeker iets om nog uit te zoeken, wellicht aan de hand van die bijzondere blauwe jurk...

Marjon de Lange

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 19 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden