• Zichtbaar vermoeid en luisterend naar elkaars pitches. Welk team heeft de beste oplossing bedacht, afgelopen nacht?
• Zichtbaar vermoeid en luisterend naar elkaars pitches. Welk team heeft de beste oplossing bedacht, afgelopen nacht? Foto: Jan Bouwhuis

‘24 uur van Rivierenland’ met zestig jongeren

Algemeen 701 keer gelezen

TIEL • Vorige week werd de eerste ‘24 uur van Rivierenland’ gehouden’. Zestig jongeren van diverse scholen uit de regio kwamen naar het S-TEC gebouw in Tiel. Ze gingen daar, 24 uur lang, aan de slag met uitdagingen in de energietransitie. 

HUB-Rivierenland is een organisatie die zich inzet voor talent van de toekomst. De naam is niet toevallig gekozen, want ‘Hub’ is het Engelse woord voor middelpunt. De stichting zet regionale (mkb-)bedrijven in beeld bij middelbare scholieren en studenten. Zij organiseren aantrekkelijke activiteiten voor en door de jongeren en bedrijven.

Hackathon
Donderdag organiseerden zij een ‘hackathon’ om jongeren enthousiast te maken voor de energiesector. Hackathon, een samenvoeging van ‘hacken’ en ‘marathon’, staat voor in een kort tijdsbestek problemen oplossen. Het is een term die uit de IT komt.

Iedereen heeft intussen wel van energietransitie gehoord. In de Dodewaardlaan in Tiel staat het pand van S-TEC, Smart Technology Experience Centre. S-TEC is een centrum waar burgers en bedrijven terecht kunnen voor energietransitie en duurzame oplossingen; voor advies, opleiding, voorlichting en contact met lokale technische dienstverleners. HUB en S-TEC werkten samen om jongeren enthousiast te maken voor de energiesector. 

De leerlingen en studenten, tussen de 12 en 23 jaar jong, kwamen uit het voortgezet onderwijs, mbo en hbo, van het Lingecollege en ROC Rivor (Tiel), de Lingeborg (Geldermalsen), KWC en Lek en Linge (Culemborg) en de Hoge school Arnhem Nijmegen (HAN). Ze werden willekeurig ingedeeld in teams.  

Slaapzak en hoofdkussen
De jongeren namen een slaapzak en hoofdkussen mee, maar van slapen kwam weinig terecht. Het waren immers niet voor niets ‘de 24 uur van Rivierenland’. Donderdagmiddag gingen ze direct aan de slag met uitdagingen van de energietransitie. De teams binnen de groene groep kregen de opdracht zich bezig te houden met ‘consuminderen’.

De blauwe zone stortte zich op watertekort en de oranje zone moest iets verzinnen in verband met ‘van het gas af gaan’. De deelnemers kregen 23 uur om te filosoferen, discussiëren en onderzoek te doen om zo, per groep, tot een idee of oplossing te komen.

Pitch
Vrijdag om 11.00 uur was het tijd voor de finale. De teams presenteerden hun oplossingen en uitwerkingen. En die bleken bijzonder origineel en innovatief. Vertegenwoordigers van de belanghebbende partijen, zoals Alliander, Gemeente Tiel, Rabobank West-Betuwe en De Vree en Sliepen, Studio WHY en Betuwewind, waren daarbij aanwezig.

De ideeën van de jongeren werden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Lieke Lemmens, de klimaatburgemeester van Tiel, Rowin Israël van JongRES en Gerlach Velthoven, directeur van Betuwewind en van Energiesamensivierenland. Er werd gelet op maatschappelijke waarde, creativiteit, ‘technische’ inventiviteit en haalbaarheid.

Live-stream
De pitches van de teams waren voor iedereen via een live-stream te volgen. Per kleurzone werd een ‘beste idee’ uitgekozen. Ideeën, zoals een feestdag om spullen met elkaar te delen, een ondergrondse watertank voor opslag, energie opwekken in sportscholen, een jaarlijks informatiefestival in Tiel, bliksemenergie opvangen en een masterplan om samen met Shell de wereld te redden, haalden het niet.

De winnaar was één van de groene teams met een laagdrempelige manier om consumptie te verlagen; een combinatie van een app en een winkel met vraag en aanbod.

Jaarlijks
Eén van de initatiefnemers, Cécile van den Boogaard van HUB-Rivierenland, vertelde dat de ‘24 uur van Rivierenland’ geslaagd was. “We zijn in februari al begonnen met alle voorbereidingen”, zei ze.

“Het ligt wel in de lijn dit jaarlijks te gaan organiseren. Het is een andere manier van onderwijs geven, interesse opwekken, buiten de klas. Er deden nu zes scholen mee, andere scholen hebben al interesse getoond.”

Slaaptekort
De jongeren zagen wit van het slaaptekort, maar reageerden enthousiast op de vraag of ze volgend jaar weer mee zouden willen doen.

Marjon de Lange

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 8 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden