Achraf had eerder een baan bij New York Pizza.
Achraf had eerder een baan bij New York Pizza. Foto: aangeleverd

Je kind wegwijs maken met geld

Algemeen 1.110 keer gelezen

TIEL • Achraf (19) woont met zijn twee broers en ouders in Tiel. Ondanks dat hij zelf aardig met geld om weet te gaan, ziet hij in zijn omgeving dat jongeren tegen problemen aanlopen. “Ik zie dat vrienden worden geronseld om snel geld te verdienen met drugsverkoop, lachgas of vape. Uiteindelijk kom je hier vroeg of laat mee in de problemen”, vertelt Achraf.

Hij heeft ook gemerkt dat jongeren als ‘geldezel’ worden gebruikt. Mensen die hun rekening uitlenen aan criminelen, die zo gestolen geld kunnen wegsluizen. De criminelen benaderen mensen, en dus ook kinderen, om hun bankgegevens (betaalpas, pincode, rekeningnummer) te delen. Vaak weten geldezels zelf niet dat wat ze doen strafbaar is, zeker niet in het geval van kinderen. Toch kan je kind hierdoor flink in de problemen raken. Een goede tip is: leer je kind dat hij zijn rekening nooit moet laten gebruiken door iemand anders.

Geld verdienen
Achraf werkt al vanaf zijn vijftiende. Hij begon bij de pizzeria van zijn oom en heeft nu een bijbaan bij de GGD. “Ik geef veel geld uit aan kleding en eten. Dit zou best wat minder mogen. De tip die Achraf mee wil geven: “Geef nooit meer uit dan dat er binnenkomt. En probeer naast je studie een baantje te zoeken.”

Zorgverzekering
Wat verandert er als je 18 wordt? Veel ouders weten niet altijd wat ze moeten regelen als hun kind 18 wordt. Zo moeten ze een eigen zorgverzekering afsluiten en kunnen ze eventueel zorgtoeslag aanvragen. Je bent als ouder niet meer financieel verantwoordelijk voor je kind. Zonder toestemming van zijn of haar ouders mag een kind nu abonnementen afsluiten en (online) aankopen doen. Als ouder heb je wel de taak om je kind wegwijs te maken in de financiële wereld. Zo voorkom je al op jonge leeftijd schulden. En dat is nodig, want veel jongeren hebben moeite met de financiële verantwoordelijkheid die ze ineens krijgen.

Onderhoudsplicht
Daarnaast heb je als ouder wel een onderhoudsplicht, totdat je kind 21 jaar is geworden. Dit houdt in dat je moet zorgen voor onderdak, kleding, eten, scholing en medische hulp. Je kind wegwijs maken is misschien niet zo makkelijk als het klinkt. Schuldhulpverlening, de geldcoach van de gemeente Tiel en de jongerenwerkers van Mozaïek Welzijn helpen ouders en hun kind hierbij.

Info
Zo kun je terecht met vragen over inzicht krijgen in financiën, maar ook als er schulden zijn. Je bereikt ze via geldvragen@tiel.nl. De mobiele nummers staan op www.mozaiekwelzijn.nl

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 11 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden