In de motie wordt het kabinet opgeroepen te bekijken onder welke voorwaarden de samenleving weer open zou kunnen.
In de motie wordt het kabinet opgeroepen te bekijken onder welke voorwaarden de samenleving weer open zou kunnen. Foto: Stockfoto 123RF

Burgemeesters steunen motie: ‘Samenleving onder voorwaarden weer open’

Algemeen 142 keer gelezen

REGIO • Vandaag, donderdag, hebben de veertien burgemeesters van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid overlegd over de stand van zaken rond corona. Zij steunen unaniem de motie van een aantal gemeenten, waaronder Breda, Nijmegen en Oss, én de 22 burgemeesters van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Die motie kwam vandaag, tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, aan de orde. In de motie wordt het kabinet opgeroepen te bekijken onder welke voorwaarden de samenleving weer open zou kunnen.

Ook wordt in de motie opgeroepen een langetermijnvisie op coronabestrijding te ontwikkelen, ervan uitgaande dat het coronavirus voorlopig in Nederland blijft. De voorzitter zal dit standpunt vanavond ook inbrengen in het Veiligheidsberaad, waar de ministers van Volksgezondheid en Justitie en Veiligheid bij aanwezig zijn.

Verspreiding beperken
Al vanaf het begin van de coronapandemie geldt in Gelderland-Zuid het beleid dat handhaving erop gericht moet zijn de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken. Uitgangspunten hierbij zijn informeren, waarschuwen en opmaken van proces-verbaal, maar niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Bij evidente en willens en wetens gepleegde overtredingen wordt direct opgetreden. Ook kan er bestuursrechtelijk worden gehandhaafd. Deze lijn zal voortgezet worden. Momenteel is ondanks de veelgehoorde roep om versoepelingen nog niet bekend wat het kabinet komende vrijdag zal besluiten. Wel hebben de burgemeesters afgesproken de geldende maatregelen te blijven handhaven volgens bovenstaande lijn.

Alle begrip
Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: “De burgemeesters horen de roep vanuit de samenleving over versoepeling en hebben hier alle begrip voor, of het nu gaat om ouderen, studenten, winkeliers, sport, horeca, cultuur of welke sector dan ook. Vandaag wordt hierover in de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten ook gesproken. Wij brengen deze roep zeker ook over aan het kabinet. Tegelijkertijd zijn wij handhavers van wet- en regelgeving, en zullen wij dus hetgeen na 14 januari in Nederland als regels geldt, handhaven. En dat doen we zoals we dat altijd hebben gedaan; met begrip voor de situatie, in overleg en alleen bij bewuste en evidente overtredingen treden we op.”

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie