Winnaar Dick Werkhoven kreeg een boekenbon van quiz-organisator Herman Wevers (Bibliotheek) in het Culemborgse LeesCafé
Winnaar Dick Werkhoven kreeg een boekenbon van quiz-organisator Herman Wevers (Bibliotheek) in het Culemborgse LeesCafé Foto: Bert Blommers

Laatste GeschiedenisQuiz Culemborg700

Algemeen 245 keer gelezen

Dick Werkhoven is winnaar geworden van de Culemborgse GeschiedenisQuiz van november. De vragen voor december gaan - hoe kan het anders - over het stadsrecht van 1318. Een van de drie vragen is een rekensommetje. “Je moet er de stadsrechtbrief goed voor lezen”, zegt vragenbedenker en historicus Bert Blommers.

Culemborg - Winnaar Dick Werkhoven is een geboren en getogen Culemborg. De vragen over de Culemborgse meubelindustrie vond hij niet moeilijk. “Even een halfuurtje zoeken”, zegt hij. Op zoek naar Culemborgse oudste meubelfabriek Van Gaasbeek & Van Tiel, uit 1847, stuitte hij op YouTube op een zwart-wit filmpje dat was gemaakt bij het honderdjarigbestaan. “Zoiets vind ik dan wel leuk, die drukte in het bedrijf en de stad van toen.”

Boekenbon

Een boekenkast vol Culemborgse historie heeft hij niet. “Ik ben wel lid van de historische vereniging en heb alle nummers van de ‘Voetnoten”. Met de gewonnen boekenbon koopt hij wellicht een Culemborgs boek. Dick krijgt zijn prijs in het Leescafé van de Bibliotheek in het Weeshuis. Een plek vol herinneringen voor hem. “Ik ben hier in 1964 naar de HBS gegaan; die verhuisde in 1969 naar de Beethovenlaan en werd toen Koningin Wilhelmina College”. Een ouderwetse christelijke school, vertelt mij, met allerlei ondeugende jongens. “Ik heb er een hele leuke tijd gehad.”

Dick is geboren op de Oosterwal, zijn vader had een meubelfabriekje, maar Dick is de automatisering ingegaan. “Met de HBS had je een brede opleiding”. Zijn ouderlijk huis stond vlakbij de brug over de Oostergracht. “Daar mocht je vroeger niet fietsen en dat werd streng gecontroleerd. Hij herinnert zich politieagent Van Ewijk. “Die stond hier altijd op het hoekje. En als hij zag dat je fietste, stuurde hij je terug en kon je het stuk alsnog komen lopen. Als je een beetje haast had, kwam je altijd te laat.”

Tot 6 januari

Dick is de derde winnaar van na de zomer. Alies Derwig en Jos Sechepers wonnen in september en oktober. Ryan Terwoert en Rina Kemler waren eerder winnaars. De Quiz zelf kun je vinden op de website van de Bibliotheek. Je kunt daar ook komen via ‘Culemborgse Geschiedenissen’ (www.blommers-kaetshaag.nl). Op die website staat ook extra informatie, die het zoeken van de antwoorden nog simpeler maakt. Wist je bijvoorbeeld dat er al voor 1318 schepenen waren in Culemborg, en dat die naam al in 1281 voorkomt?

Tot 6 januari kun je meedoen met de Quiz door je antwoorden in te sturen. Daarna wordt ook duidelijk wie de eindwinnaar wordt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Tiel trekt 100.000 euro subsidie uit voor het Fruitcorso Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Kom genieten in Tiel van de vijfde Betuwse Fruitrally op... zondag 5 mei! Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Meedoen aan de Betuwse Fietsvierdaagse? Laat meteen je tweewieler checken! Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden