<p>Internist-hematoloog Ilse Verpoorte-Botden en verpleegkundig specialist in opleiding Wilma van den Brink.</p>

Internist-hematoloog Ilse Verpoorte-Botden en verpleegkundig specialist in opleiding Wilma van den Brink.

(Foto: ZRT)

Onderzoek Ziekenhuis Rivierenland naar nieuwe behandeling leukemie

  •   keer gelezen

TIEL • Ziekenhuis Rivierenland in Tiel doet, samen met 23 andere ziekenhuizen in Europa, mee aan een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor mensen met chronisch lymfatische leukemie.


Chronische lymfatische leukemie (CLL) is één van de meest voorkomende vormen van bloedkanker. Bij CLL heeft het bloed veel afwijkende rijpe witte bloedcellen. In Nederland krijgen ongeveer 700 mensen per jaar CLL. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. De ziekte verloopt sluipend en kan gepaard gaan met klachten als vermoeidheid, gewichtsverlies, vergrote lymfeklieren en verhoogde kans op infecties. Volledige genezing is nog steeds niet mogelijk. Met een behandeling is het wel mogelijk de ziekte terug te dringen en zo de klachten te verminderen. Tot nu toe is dan vaak een chemokuur in combinatie met immuuntherapie de gebruikelijke behandeling.

Goede werkzaamheid
In het onderzoek waar Ziekenhuis Rivierenland aan meedoet worden drie verschillende behandelingen voor CLL met goedgekeurde, nieuwe geneesmiddelen vergeleken. Alle drie de behandelingsopties hebben al een goede werkzaamheid laten zien in eerdere onderzoeken, maar mogen nu vaak pas gegeven worden als de ziekte na eerdere behandeling terugkomt. De verwachting is dat veel meer patiënten hier baat bij gaan hebben, zodat niet altijd een chemokuur nodig is en sommige patiënten zelfs alleen tabletten kunnen gebruiken. Op deze manier hoeven ze bijvoorbeeld minder vaak naar het ziekenhuis voor een chemokuur of immuuntherapie. De resultaten van dit onderzoek zullen artsen in de toekomst helpen bij het kiezen van de beste behandeling voor elke individuele patiënt met CLL.

Veelbelovende resultaten
Internist-hematoloog Ilse Verpoorte-Botden is erg trots op onze deelname aan het onderzoek. “Vaak doen grote ziekenhuizen met veel patiënten mee aan dit soort onderzoeken”, zegt zij. “Daarom zijn we erg blij dat we, als een wat kleiner ziekenhuis, deze mogelijkheid nu ook hebben gekregen en zo een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan dit onderzoek. We zijn zelfs één van de ziekenhuizen in Nederland met de meeste patiënten die ingeloot zijn. En tot nu toe zien de resultaten van het onderzoek er ook veel belovend uit.”
Verpleegkundig specialist in opleiding Wilma van den Brink vult aan: “Onze deelnemende patiënten zijn ook erg tevreden. De effecten van de behandeling zijn snel zichtbaar en lijken tot nu toe een goed resultaat te geven. Dit heeft direct positief invloed op hun dagelijks leven.”

Het onderzoek is in juni opgezet door de Universiteit van Keulen. In totaal doen ongeveer achthonderd patiënten, waarvan 110 uit Nederland, aan het onderzoek mee. Het is nog niet mogelijk voor andere patiënten met CLL om deze behandeling te krijgen, omdat het medisch onderzoek nog loopt.

Uitgebreid
De vakgroep hematologie in Ziekenhuis Rivierenland bestaat uit twee internist-hematologen - Ilse Verpoorte-Botden en Ankie Kleinjan - en is afgelopen zomer uitgebreid met een verpleegkundig specialist in opleiding hematologie. Zij houden zich bezig met afwijkingen in het bloed, lymfeklieren en beenmerg.

Sinds de komst van Wilma van den Brink is er nog meer aandacht en begeleiding voor patiënten die in Ziekenhuis Rivierenland in behandeling zijn. “Dit is ontzettend waardevol voor de patiënt, we zijn erg blij dat we dit kunnen bieden”, aldus Ilse Verpoorte-Botden. 

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier