<p>Een brand kan binnen drie minuten tot levensgevaarlijke situaties leiden.</p>

Een brand kan binnen drie minuten tot levensgevaarlijke situaties leiden.

(Foto: stock)

Rookmelders vanaf 1 juli volgend jaar verplicht

  •   keer gelezen

BUREN • De maand oktober staat ieder jaar in het teken van de Brandpreventieweken. De gemeente Buren vraagt dit jaar aandacht voor rookmelders. Het is van levensbelang om werkende rookmelders te hebben. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in elke woning. 


Een brand kan binnen drie minuten tot levensgevaarlijke situaties leiden. Rookmelders zorgen dat mensen op tijd kunnen vluchten uit hun woning. René Spijker, groepschef brandweer Buren, zegt: “Bij brand telt elke seconde. Het is van levensbelang dat je zo snel mogelijk weet dat er brand in jouw huis is. Dit geeft je extra tijd om actie te ondernemen en het pand te verlaten. Ook de brandweer kan er dan eerder zijn, wat er voor zorgt dat we de brand snel kunnen bestrijden en de schade aanzienlijk kunnen beperken.”

Er moet minstens één rookmelder zijn op iedere verdieping van de woning waar een verblijfsruimte is. Een verblijfsruimte is bijvoorbeeld een slaap- of woonkamer. De rookmelder moet in de vluchtweg geplaatst worden. Dat is in de meeste gevallen in de gang of overloop.

Eigenaar verantwoordelijk
De eigenaar van de woning is verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelders. Inwoners die een woning huren, kunnen contact opnemen met de verhuurder.
Het plaatsen van een rookmelder is heel eenvoudig. Maar welke melder moet dat zijn? Op welke plaats moet deze precies hangen? En hoe moet je rookmelders onderhouden?

Brandveiligheidsbeleving
Inwoners van de gemeente Buren krijgen het antwoord op al deze vragen bij de brandveiligheidsbeleving, op dinsdag 19 oktober van 14.00 tot 16.00 uur bij de HUBO in Maurik, J.E. Penraadstraat 4. In een container, die is ingericht als interactief woonhuis, leren zij meer over brandveiligheid en het voorkomen van brandgevaarlijke situaties. Brandweermensen beantwoorden vragen.

In een digitale presentatie legt Brandweer Gelderland-Zuid alles uit over rookmelders. De presentatie is gratis te bekijken via https://www.vrgz.nl/rookmeldersreddenlevens. Ook staat er veel informatie op de website www.rookmelders.nl.

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten