Veilingterrein Stationsomgeving vanaf Spoorstraat
.
Veilingterrein Stationsomgeving vanaf Spoorstraat . Foto: Jan Bouwhuis

Gebiedsvisie Veilingterrein vastgesteld

Algemeen 188 keer gelezen

TIEL • De gemeente en de provincie zijn een stúk verder met de herontwikkeling van het Veilingterrein en de locatie Teisterbantlaan. De Gebiedsvisie Veilingterrein is vastgesteld én er ligt een aanvraag voor de Woningbouwimpuls van het Rijk.

Gedeputeerde Staten (GS) zijn positief over het project. GS dragen het project voor aan de Provinciale Staten om hiervoor een aanzienlijke subsidie beschikbaar te stellen. Bij definitieve toekenning hiervan beginnen de werkzaamheden in 2023.

De Woningbouwimpuls (WBI) van het Rijk is bedoeld om de woningbouw in gemeenten te versnellen. In december wordt duidelijk of het Rijk de subsidie in dat kader aan de gemeente toewijst. In november besluiten Provinciale Staten of de provincie de aanvullende middelen beschikbaar stelt, bij toekenning van de WBI. De komende maanden wordt de gebiedsvisie uitgewerkt tot een schetsontwerp stedenbouwkundig plan. Afhankelijk van de toekenning van de diverse subsidies én daarmee de haalbaarheid van het plan, worden de concrete plannen rond de jaarwisseling gepresenteerd. Dan gaat de gemeente opnieuw met inwoners en belangstellenden in gesprek, zodat de reacties opnieuw in de definitieve plannen kunnen worden verwerkt. In 2022 begint de gemeente met het wijzigen van het Omgevingsplan, het huidige bestemmingsplan. In 2023 beginnen de werkzaamheden.

Inwoners positief

De inwoners van Tiel reageerden in mei en juni, tijdens de eerste dialoogronde, positief op de concept-gebiedsvisie voor beide woningbouwlocaties. De dialoogbijeenkomsten werden goed bezocht en de reacties van omwonenden en belanghebbenden hebben niet tot grote aanpassingen van de gebiedsvisie geleid. Belangrijkste aanpassing is de verhoging van het aantal woningen op de  Teisterbantlaan van ongeveer zestig naar zo’n tachtig. Als alles volgens plan loopt, krijgt het Veilingterrein een echte metamorfose. Het verandert in een aantrekkelijke woonbuurt met  325 tot 350 woningen, voor jong en oud. Ook wordt het de plek voor een modern en duurzaam onderwijscomplex van het Beroepscollege van het Lingecollege. Waardevolle bebouwing wil de gemeente voor Tiel behouden, bijvoorbeeld om in te wonen, te werken en te ontmoeten. Het Beroepscollege aan de Teisterbantlaan verhuist naar het Veilingterrein. Daardoor komt er aan de Teisterbantlaan ruimte voor een woonbuurt met zo’n tachtig woningen.

Kans samen pakken

Gedeputeerde Peter Kerris en wethouders Ben Brink en Marcel Melissen zijn verheugd dat de intensieve samenwerking tussen provincie en gemeente nu concrete resultaten oplevert. “Het Veilingterrein staat al jaren leeg. We hebben de kans om zeshonderd woningen te bouwen op een toplocatie in de binnenstad van Tiel. Die kans moeten we samen pakken”, meent Kerris. “Met steun van Den Haag kan in drie jaar de schop in de grond. Meer woningen, minder leegstand.”


Kansrijke subsidieaanvraag

Wethouder Brink zegt: “De gemeente Tiel is het college van Gedeputeerde Staten erg dankbaar voor de concrete steun. Door dit besluit van GS, het besluit van de gemeenteraad over de Gebiedsvisie en de bereidheid van de gemeente om te investeren in het gebied rond het spoor - de Spoorzone - hebben we een zeer kansrijke subsidieaanvraag ingediend bij het Rijk.”
Wethouder Marcel Melissen voegt daar aan toe: “In Tiel is er, net als in de rest van Nederland, enorme behoefte aan nieuwe woningen. Het Veilingterrein is een toplocatie om te wonen, direct naast het station en de binnenstad. En ook aan de Teisterbantlaan, in Tiel West, woon je dichtbij voorzieningen. Naast het Veilingterrein en de Teisterbantlaan onderzoeken we binnen de Spoorzone kansen voor de ontwikkeling van een derde woningbouwlocatie. We streven ernaar de komende jaren circa zeshonderd woningen in de Spoorzone te realiseren en Tiel daarmee een positieve impuls te geven.”

Meer informatie over beide projecten staat op tiel.nl/veilingterrein en tiel.nl/teisterbantlaan.

De gemeente en de provincie zijn een stúk verder met de herontwikkeling van het Veilingterrein en de locatie Teisterbantlaan. De Gebiedsvisie Veilingterrein is vastgesteld én er ligt een aanvraag voor de Woningbouwimpuls van het Rijk.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 9 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden