"We zien nu tegen een berg werk op", aldus Conny de Laet en Wim van Oort, die tóch enthousiast blijven. Foto: Rob Zantinge

Oranjevereniging Tiel zoekt vrijwilligers met frisse ideeën

Algemeen 361 keer gelezen

TIEL • Een gebrek aan vrijwilligers speelt de Oranjevereniging Tiel parten: “Vrijwel iedereen werkt en na hun pensionering gaan veel ouderen op de kleinkinderen passen. Ze hebben geen tijd meer voor vrijwilligerswerk. Niemand voelt zich ook meer betrokken”, zegt Wim van Oort. Hij legt, samen met secretaris Conny de Laet, de situatie uit waarin Oranjevereniging Tiel zich bevindt. 

Van Oort is 27 jaar voorzitter, De Laet secretaris sinds 2018. Ze doen hun vrijwilligerswerk allebei met veel plezier. “Anders houd je het ook niet vol, maar er moet wel iets veranderen”, zegt De Laet. “We zijn financieel gezond, maar we hebben mankracht nodig. Nieuwe vrijwilligers hoeven alleen maar enthousiast te zijn, de rest komt vanzelf.”

De Oranjevereniging Tiel is in 1909 opgericht en daarmee een van de oudste Oranjeverenigingen van Nederland. Twee keer, in de Tweede Wereldoorlog, ging Koninginnedag niet door. Koningsdag ook twee keer niet, vanwege corona. 

De vereniging houdt zich ook bezig met de organisatie van Bevrijdingsdag, op 5 mei. Een keer in de vijf jaar wordt dat groots aangepakt, met bijvoorbeeld een kunstmarkt om de vrijheid te symboliseren en entertainment. De overige jaren kleinschaliger.

Steeds complexer
Het is niet alleen heel moeilijk om vrijwilligers te krijgen, ook het organiseren van activiteiten op die dagen wordt steeds complexer. “Er komt veel op je af”, zegt Van Oort. “Vroeger was het allemaal vrij eenvoudig te regelen, maar nu heb je te maken met de omgevingsdienst, allerlei voorschriften, de Avri... Je hebt steeds meer vergunningen nodig, maar bijvoorbeeld ook beveiliging bij een luchtkussen voor de kinderen. Het is veel meer werk dan voorheen, waardoor we meer mensen nodig hebben. We hebben nu drie bestuursleden en drie vrijwilligers, waarvan er eentje wil stoppen. We zijn daarom op zoek naar algemene bestuursleden met frisse ideeën, maar ook naar iemand voor bijvoorbeeld Facebook en onze website.”

“Ik ben zelf nog van het ponskaartensysteem en ben niet met computers opgegroeid”, aldus Van Oort. “We zoeken iemand die wat weet van internet en social-media. We zien nu tegen een berg werk op. En soms is zijn zaken zó ingewikkeld, dat ze een belemmering vormen om op te pakken. Als we er wat jongeren bij zouden kunnen krijgen, dan hebben we dat probleem niet meer.”

Kracht zit in het simpele
Op een landelijk congres hoorde Van Oort dat de kracht van een goede Koningsdag hem zit in het simpele. “Zaklopen, koekhappen en dergelijke”, aldus de voorzitter, die met een voorbeeld komt waaruit blijkt dat Koningsdag niet te behappen is als je het te ingewikkeld maakt. “Zo kwam er begin 2000 een game-bus voorrijden. We hadden toen vele honderden kinderen op het Kalverbos en dan is dat organisatorisch níet te doen.” Een bezoek van de koninklijke familie zou natuurlijk helemáál geweldig zijn. Een draaiboek daarvoor is al eens geschreven, zo blijkt. “Het zou mooi zijn als dat ooit eens zou kunnen”, aldus Van Oort en De Laet. “We hadden destijds het idee dat, tóen nog de koningin, per boot via de Waal Tiel binnen zou kunnen varen. Ze zou dan via de Sint Maartenskerk door het centrum naar het Kalverbos kunnen lopen, door een mooi stukje Tiel. Maar ja, je bent met wel vijftien andere steden in gevecht én het kost veel geld.”

Minder inkomsten
De vereniging is weliswaar financieel gezond, maar het mág wel ietsje meer zijn. Het aantal donateurs dat een tientje betaalt slonk van 300 naar 140. En de 1000 euro subsidie van de gemeente wordt elk jaar minder. “Jammer, want wij doen het niet voor onszelf, maar voor de gemeenschap”, zegt secretaris De Laet. Bovendien moeten, als dranghekken van de Avri worden gebruikt, legeskosten worden betaald. “We hebben best ideeën voor een grotere aanpak, maar er is gewoon geen geld voor”, aldus Wim van Oort en Conny de Laet. “De mogelijkheden zijn nu beperkt, ook al omdat we maar met drie bestuursleden en een paar vrijwilligers zijn.”

Nieuwe vrijwilligers kunnen zich melden via tel. 06 448 74 226 of per mail: info@oranjeverenigingtiel.nl

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 11 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden