blank canvas on a wooden easel in a bright room with a stool in front of it and several canvases around it. 3d render
blank canvas on a wooden easel in a bright room with a stool in front of it and several canvases around it. 3d render (Foto: )

Kunstwerken met een ziel in de Synagoge van Buren

  •   keer gelezen

BUREN • Kleurenweelde, emotie, uniek abstract werk en ervaren vakmanschap. De wereld door de ogen van Jo & Josie. Exposities van Parijs tot Stockholm en van Bergen op Zoom tot Dresden. Laat je betoveren door de magische combinatie van dit stel. 


Jo Debije: het creatieve wonderkind. De ontembare scheppingskracht. Schilderen is voor Jo als ademen, hij kan niet zonder. Altijd op zoek naar nieuw en puur, naar ‘wow’. Inspiratie spuit hem uit de oren, als een onuitputtelijke bron. Hij blijft onderzoeken en alles uit proberen. De drang om te schilderen wint van al het andere. 

Josie Arnoys: opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag (diploma 1992) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (diploma 1995). Acht jaar docent aan de HKU en vele jaren vormgever voor tv. De perfectionist, vorm en kwaliteit. 

Roer de kwaliteiten van hem en haar door elkaar en er ontstaat een verfding. Tel daarbij op dat ze vrijwel alles zelf én op hun eigen wijze doen en je begrijpt hun motto: Een eigen weg, een eigen stijl. Die eigen stijl blijkt ook uit de reacties van bezoekers: “zo iets heb ik nooit eerder gezien!”. 

Jo zegt daarover: “Elk schilderij is opgebouwd uit minstens 5 lagen. 

Bij sommige zijn het er wel 10. De structuur van het reliëf, de kleuren van de eerdere lagen en de eventueel onderliggende thema’s geven ieder schilderij een eigen karakter.
Net als bij goede wijn is voor het scheppen van onze schilderijen het rijpingsproces tussen de lagen van cruciaal belang.
Eigenlijk is een verfding een beetje een persoonlijkheid. Je ziet het niet, het is er toch. Behalve die gelaagdheid is ook het kleurgebruik kenmerkend voor hun schilderijen.

“Na het succes van vorig jaar komen we graag weer terug naar de Synagoge in Buren. Voor de vierde keer inmiddels. Soms horen we dat mensen drempelvrees hebben. Wij zijn blij met alle bezoek, de kopers én de kijkers. U bent van harte welkom” 

De expositie is twee weekenden te zien: vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 september en vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 oktober. Steeds van 12 tot 17 uur. Meer Jo & Josie op www.verfding.nl

Bezoekadres: Synagoge Buren - Kniphoek 14 in Buren - www.synagogeburen.nl

Rob Zantinge
Redacteur
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten