Burgemeester Beenakker hier met zijn wens bij de Tielse Jorisboom aan de Tielse Groenmarkt, ook met de Joris-kerstboom kwam Tiel landelijk op TV tijdens de kerstuitzending van Joris Linssen
Burgemeester Beenakker hier met zijn wens bij de Tielse Jorisboom aan de Tielse Groenmarkt, ook met de Joris-kerstboom kwam Tiel landelijk op TV tijdens de kerstuitzending van Joris Linssen (Foto: Jan Bouwhuis)

Burgemeester blikt terug

  •   keer gelezen

Marjon de Lange


2018 begon meteen al met een hoogtepunt, hij werd namelijk herbenoemd als burgemeester

Het jaar 2018 begon direct al met een hoogtepunt, begin vorig jaar werd hij namelijk herbenoemd. Een burgemeester is aangesteld voor een termijn van zes jaar. Januari 2012 kwam hij naar Tiel. Na het verstrijken van de eerste termijn stemden de gemeenteraad en het college van wethouders positief. Burgemeester Beenakker mag dus tot 2024 in Tiel blijven.

Tiel - Hij vindt het zichtbaar fijn om burgemeester van Tiel te zijn. “Ik heb van mijn vijfde tot mijn 18de in Tiel gewoond. Ik bezocht hier het RSG-Lingecollege. Het was leuk terug te komen. Tiel was natuurlijk wel veranderd, veel groter geworden, maar omdat ik hier lange tijd gewoond heb ken ik de geschiedenis van de stad en regio. Ik ken de mensen en kom bekenden tegen. Dat is mooi als ik op bezoek ga bij een 60-jarig huwelijk, of bij een 100-jarige. Het is prettig dat ik iets van de stad weet, het Tielse dialect is mij niet onbekend en ik weet nog hoe het vroeger was met Daalderop en de Jam-fabriek en zo. Soms ken ik zelfs nog familieleden, heb ik bij ze in de klas gezeten.” Hij vindt Tiel een leuke gemeente. “Het lijkt een hele grote stad met al die regionale voorzieningen zoals het ziekenhuis, Zinder en een omvangrijk veiligheidsvraagstuk, maar Tiel heeft wel het karakter behouden van juist een kleine gemeente, knus, zoals een dorp.”

Hoogtepunten

Hoogtepunten van 2018 waren bijvoorbeeld de verkiezingen in maart. “Een nieuw college, een nieuwe gemeenteraad en een andere verdeling van de zetels, een nieuwe coalitie met PvdB erin (Partij van de Burgers-red.) en meer dan 10 nieuwe mensen in de raad. Een verkiezing is altijd spannend en daarna even wennen natuurlijk.” Verder noemt hij de verfraaiing van de binnenstad, redding van de VVV-Kiosk aan de Veemarkt en Oostendorp in de Waterstraat die Hofleverancier werd. Maar ook de vele mooie initiatieven van inwoners. “Zoals het Toon Hermans-huis, Wijkgebouw Tiel-Oost en aan de Peppellaan, het opknappen van speeltuintjes en niet te vergeten de vele evenementen in de stad, grote (Appelpop, Fruitcorso) en kleine evenementen, allemaal hoogtepunten, allemaal door vrijwilligers. Denk aan het Dickens Festijn, de Joris-kerstboom aan de Groenmarkt, de Betuwse Fruitrally (met oldtimers-red.). Een nieuw evenement was de Tielse Veteranendag in juni 2018 en ik ben ook blij met de terugkomst van de Tielse Open Monumentendag. Tiel heeft immers een hele rijke historie, we staan in de top 10 van de oudste steden van ons land.”

Bijzondere ervaring

“Dat was afgelopen jaar de ophef over het huisvestingsvraagstuk van arbeidsmigranten in Tiel. Daar haalden we de landelijke pers mee. Er stond een artikel over in de Trouw, ineens stond het RTL-nieuws hier op de stoep, we kwamen in de Volkskrant, in de Telegraaf, op het Radio-1-nieuws en in de uitzending van Pauw! Het beleid ten aanzien hiervan werd overigens vlak voor de kerst vastgesteld. Voor de zomer was er al een voorbereidingsbesluit dat is definitief geworden. Het opdelen van huizen in kamerbewoning is nu aan banden gelegd. Er moet voortaan een vergunning voor aangevraagd worden én maximaal vier arbeidsmigranten op één adres. We brengen daarmee een betere balans in bewoning van de stad. Bestaande situaties mogen wel blijven. Het is ook in het van belang van de arbeidsmigrant zelf en zijn woongenot. De grote uitzendorganisaties zijn positief.”

Feestdagen

De kerstdagen vierde hij gewoon in Tiel met familie en gezin. “De kinderen zijn nu 21, 18 en 16 jaar, ze wonen allemaal nog thuis. De jongste zit op het RSG Lingecollege, het is bijzonder daar na al die jaren weer rond te lopen. Met oud en nieuw ben ik altijd in Tiel, want dan heb ik gewoon dienst. Een burgemeester is hoofd van de politie en ik ga op oudejaarsavond altijd naar de briefing op het politiebureau en bij de brandweer langs. Verder ben ik wel thuis, maar ik ben oproepbaar, voor als er zich ernstige situaties zouden voordoen in de stad.”

Wensboom

Zijn wens hing in de Tielse Joris-boom. “In de kerstbal staat dat ik iedereen voor 2019 inspiratie en verbinding toe wens. Met inspiratie bedoel ik vanuit je passie de dingen doen die je doet, een mooi voorbeeld daarvan is wat al onze vrijwilligers doen. En verbinding staat voor met elkaar in gesprek blijven. Het gaat te vaak over elkaar in plaats van met elkaar, terwijl je juist mét elkaar mooie dingen voor de stad kunt realiseren. Op social media kun je tegenwoordig zo makkelijk je oordeel over elkaar kwijt. Ik wens in gesprek te blijven, zoals aan de Tielse Dialoogtafel gebeurt. Dat is ook een ontzettend nuttig initiatief. Tiel heeft bewoners van veel verschillende nationaliteiten, we organiseren bijeenkomsten voor iedereen waarbij alle inwoners in gesprek blijven. Het bevordert begrip en voorkomt vooroordelen. We gaan dit in 2019 zeker voortzetten.”

Voor 2019

Genoeg te doen voor onze burgemeester in 2019. “We gaan verder met het verbeteren van de kwaliteit van Tiel. En Tiel naar buiten toe meer promoten, er zijn hier immers alle voorzieningen en het ligt centraal. We gaan ook door met werken aan veiligheid, we krijgen uitbreiding van de politiecapaciteit. Veiligheid ontwikkelde zich de laatste jaren gelukkig al positief, dat komt ook door de inzet van onze eigen bewoners. Inmiddels zijn er maar liefst 33 buurtpreventieprojecten in onze gemeente.”

Privé gaat hij vooral door met schilderen. “Dat is mijn uitlaadklep én grote hobby, naast museumbezoek en schilderijen bekijken.” Voor Tiel beschilderde hij ooit een peer, en nog te zien in een winkel-etalage aan het Hoogeinde, in het Ambtmanshuis staan twee van zijn kunstwerken op de schoorsteenmantel.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier