Foto:

De Veerbaas Vertelt: Culemborg op vrijersvoeten

  •   keer gelezen

Vorige week hebben de raden van Culemborg en Vijfheerenlanden gezamenlijk vergaderd en ik hoorde dat burgemeester Gerdo van Grootheest deze ontmoeting naar meer vond smaken. Dat zei mijn zusje ook toen ze voor ‘t eerst op ‘liefdespad’ was geweest. Ze is daarna getrouwd en is dat nog. Voor de regiogemeenten Buren en Tiel zal deze verklaring van van Grootheest een verrassing zijn. Wel een schokeffect voor de bestuurders in die gemeenten nu Culemborg het vizier op de gemeente Vijfheerenlanden richt. Iedereen weet dat bij een herindeling provinciegrenzen geen probleem zijn. Buren zal in de zeer nabije toekomst noodgedwongen met Tiel de nieuwe gemeente Midden Betuwe moeten vormen. Ik heb het gevoel dat de inwoners van het stadje Buren daar niet om zullen treuren. Nu weer nieuwe bezuinigingen op komst, dit na al jaren te hebben bezuinigd. Alle rijkdom van de oude gemeente Buren is verdampt als sneeuw voor de zon.


Daarbij blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat de inwoners weinig vertrouwen hebben in de mensen op het gemeentehuis. De gemeente niet doet wat ze zegt. Dat is bij veel vrijwilligers in de stad Buren de laatste weken alleen maar erger geworden. Op zondag moeten de handhavers zo nodig alle evenementen bezoeken en controleren of het wel zo wordt uitgevoerd als is aangevraagd. Ik hoorde dat dit ook in Maurik is gebeurd tijdens een bruiloft in het dorpshuis. Daar werd een borreltje gedronken; door een handhaver werd dat verboden want de vergunning zou dat niet toelaten. Waar gaan we heen met dit soort controles. Als het waar is, wat hier op de pont wordt verteld, dan is men doelbewust bezig de leefbaarheid van de kleine kernen helemaal om zeep te helpen. Schaf dit soort controleurs af, dan kunnen we echt 75 jaar bevrijding vieren.

Stadsbus

Inwoners van de gemeente Buren missen enige vorm van openbaar vervoer. Mocht over enkele jaren de nieuwe gemeente Midden Betuwe gerealiseerd zijn, komt er misschien geld vrij voor een stadsbus. Buren zal eerst 625 jaar stadsrechten gaan vieren, of niet?

Pas daarna gaat men denken aan een herindeling. Tenminste als er feest gevierd gaat worden. Als de gemeente Buren doorgaat met de regelgeving en handhaving zoals ze dat nu doen, vrees ik dat ze straks een stichting 625 jaar Buren Stad hebben en geen vrijwilligers meer die zich inzetten om iets te organiseren.

Over bus gesproken, ik hoorde dat de inwoners van Beesd dit zelf regelen. Die hebben geen duur sociaal domein nodig. In dat dorp lullen ze niet, maar poetsen ze. De inwoners leasen gewoon een bus en halen de ouderen uit hun isolement en gaan met ze naar de mozaïeken in Tiel.

Corso

Nog een paar nachtjes slapen en dan trekt het oogstfruitcorso weer door de straten van Tiel. Er hebben zich nieuwe mensen aangemeld om te helpen. Vaak van de wal in de sloot. Die hebben wel de redder van het corso, Peter Valkenburg die het truckfestival bij het Fruitcorso zo perfect op de rit heeft gezet, opzijgezet.

Nieuwe bezems vegen niet altijd schoon. We zijn er.

Reageren kan: deveerbaas@gmail.com

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier