Rik Weeting en leerlingen zijn trots op CultuurProfielSchool Lek en Linge. (foto: William Hoogteijling)
Rik Weeting en leerlingen zijn trots op CultuurProfielSchool Lek en Linge. (foto: William Hoogteijling) (Foto: William Hoogteijling)

Jury lovend over Lek en Linge als CultuurProfielSchool

  •   keer gelezen

Gepaste trots bij openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg, nu bekend is dat de school zich ook de komende vier jaar CultuurProfielSchool mag noemen. Een jury van de Vereniging CultuurProfielScholen, met zowel docenten als leerlingen uit het hele land, toonde zich onder de indruk van de manier waarop Lek en Linge kunst, cultuur en creativiteit schoolbreed in het vakkenpakket heeft ingebouwd.


Culemborg - CultuurProfielScholen zijn er van Groningen tot Zeeland en van Noord-Holland tot Limburg. Ze zijn vaak heel verschillend: christelijk of openbaar, Montessori of Dalton, maar hebben één ding gemeen: ze omarmen de creatieve vorming en ontwikkeling van hun leerlingen. Zoals Rik Weeting, dramadocent en cultuurcoördinator op Lek en Linge, uitlegt: “Kunst en cultuur leveren een onmisbare bijdrage aan de ontwikkeling van jonge mensen. Creatief vermogen is een eigenschap die overal wordt gewaardeerd. We leiden leerlingen op voor bestaande maar ook voor nog niet bestaande beroepen. Eenmaal op de arbeidsmarkt, moet je je geregeld scholen. Nieuwsgierigheid en creativiteit zijn belangrijke onderdelen om te blijven leren, zodat je wendbaar bent en blijft in een snel veranderende samenleving.”

Lek en Linge was al CultuurProfielSchool sinds 2015. De jury, die eerst een uitgebreide schriftelijk rapportage uit Culemborg doorploegde, kwam afgelopen oktober met zes personen polshoogte nemen. Over de bevindingen schreven de juryleden een compact en helder rapport. Daarin staat ook een opmerking die een brugklasleerling al vroeg tijdens het bezoek maakte: ‘Ik kijk niet meer uit naar het weekend want ik vind deze school zo leuk’.

Volgens de jury was dit kenmerkend voor wat ze in het vervolg tegenkwam. ‘Ook het gegeven dat zowel leerlingen als docenten in voorkomende gevallen een dag in het weekend of een deel van de vakantie besteden aan excursies of andere culturele activiteiten overtuigde ons ervan dat de brugklasleerling het treffend had geformuleerd’.

Bij Lek en Linge krijgen leerlingen op alle vier de locaties - brugklas, vwo, havo en vmbo - een hoogwaardig cultureel aanbod. Weeting somt op: “Graffiti, theater, bandjes, koren, dansklas met modern en urban, literatuur, ja zelfs momenteel een soap, je kunt bij ons echt van alles doen. Op elke locatie zijn enthousiaste vakdocenten. En ook andere docenten integreren kunst en cultuur in hun vakken. Bij elk vak krijg je de ruimte om je creativiteit en vindingrijkheid te ontwikkelen.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten