Bert van Setten, geboren en getogen in Rhenen, nu actief voor historisch Tiel zoals de organisatie van het erfgoedsymposium op 8 februari 2020
Bert van Setten, geboren en getogen in Rhenen, nu actief voor historisch Tiel zoals de organisatie van het erfgoedsymposium op 8 februari 2020 (Foto: )

Nieuwe aandacht voor Tiels verleden

  •   keer gelezen

Marjon de Lange


Initiator erfgoedcommissie

Bert Van Setten wil de Tielse erfgoedcommissie weer vlot trekken. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor het verleden en woont sinds 2017 in Tiel. Hij zet zich in voor het behoud van historisch erfgoed en is hard op weg een commissie met gelijkgestemden om zich heen te verzamelen.

Tiel - Sinds april 2019 is hij lid van de Oudheidkamer voor Tiel en omstreken. “Zij houden zich bezig met Tiel in relatie tot het verleden van de stad en de streek”, vertelt hij. “Zij zijn de hoeder van het erfgoed in Tiel en omstreken en haar erfgoedcommissie speelt daarbij een belangrijke rol. Zij voeren formeel actie tegen bedreigingen zoals sloopwerkzaamheden en bouwplannen die het erfgoed aantasten. Ze tekenen bijvoorbeeld protest aan met een bezwaarschrift.”

Werkgroep

Eigenlijk bestaat de erfgoedcommissie niet meer. Jammer want zij hielden zich speciaal bezig met het kritisch volgen van overheidsbeslissingen met betrekking tot ruimtelijke ordening. Maar bijvoorbeeld ook met behoud en restauratie van historische gebouwen. Bert heeft een bouwkundige achtergrond “En ik heb een speciale interesse voor erfgoed van gebouwen. Ik schrijf voor de Stichting Menno van Coehoorn, dat gaat speciaal over militair erfgoed. Ik ben ook lid van de erfgoedvereniging Heemschut. Ik houd mij al wat langer bezig met erfgoedbehoud.”

Tielologie

“In het najaar vaan 2017 volgde ik de interessante inburgeringscursus Tielologie. Dat heeft mijn Tielse blik behoorlijk veranderd vanwege de historie van Tiel als één van de oudste steden van Nederland. Ik ben lid geworden van de Oudheidkamer om zo een bijdrage te kunnen leveren aan behoud en instandhouding van erfgoed alhier. De Oudheidkamer is echt een meerwaarde voor de stad. Maar de erfgoedcommissie heeft natuurlijk wel mijn speciale interesse.”

Samenwerking

Bert richt zich op samenwerken om doelen te bereiken. “Zoals met de Monumentencommissie, Waardevol Tiel of de Stichting Stadsherstel. Ons gezamenlijk doel is behoud van het erfgoed waar Tiel zo rijk aan is. Ik ben nu de contactpersoon van de erfgoedcommissie en ik hoop een daadkrachtige commissie samen te kunnen stellen. Zichtbaar in de Tielse samenleving, die een woordje meepraat en zich vooral laat zien.”

Symposium

Bert heeft zijn eerste strepen al verdiend. “Ik heb me al ingezet voor het behoud van de beiaard en de stadsbeiaardier van onze Sint Maartenskerk, positief en kritisch. Mijn eerste grote klus wordt het erfgoedsymposium op zaterdag 8 februari 2020. Ik ben momenteel intensief betrokken bij de voorbereidingen.” Hij is nu nog het enige ecchte lid van de commissie. Er is wel een werkgroep maar die is éénmalig. “Ik doe meteen een oproep om mij bij te staan en een echte nieuwe erfgoedcommissie te gaan vormen.” Informatie via secretaris@oudheidkamer-tiel.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten