Burgemeester Beenakker, initiatiefneemster Sandra en Flipje bij de -boom, met de rode overall één van de Joris-Angels. (foto: Jan Bouwhuis)
Burgemeester Beenakker, initiatiefneemster Sandra en Flipje bij de -boom, met de rode overall één van de Joris-Angels. (foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

Boom vol wensen en herinneringen

  •   keer gelezen

In de donkere dagen voor kerst is er op de Groenmarkt een grote kerstboom als lichtpunt. Hij komt steeds voller te hangen met persoonlijke berichten, geschreven op een ‘kerstbal’. Ook dit jaar komt Joris Linssen persoonlijk naar Tiel om onze boom te bekijken en verhalen achter de kerstballen te horen.


Marjon de Lange

Tiel - Zaterdag 14 december was de officiële start van de Joris Kerstboom, waarin bezoekers door de persoonlijke boodschappen iemand ‘in het licht kunnen zetten’. Samen met Flipje en de burgemeester hing initiatiefneemster Sandra van Leur een kerstbal met een boodschap in de grote boom. Burgemeester Beenakker zette heel Tiel in het licht met zijn kerstbal en Sandra herdenkt haar te jong overleden zus.

Betrokken

Tiels Flipje (Naomi, 12 jaar) heeft haar hartje op de juiste plaats. Zij zette alle mantelzorgers en alle mensen die anderen helpen in het licht. De eerste middag hingen er al ruim 70 wensen aan de boom! Sandra is al sinds 2013 bezig met een kerstboom voor wensen en herinneringen in Tiel. Dit jaar is het de tweede keer dat het een échte Joris-kerstboom is. De Tielse boom is onderdeel van het TV-programma van de KRO-NCRV van presentator Joris Linssen. Joris bezoekt ‘zijn’ kerstbomen in het land en nodigt dan mensen uit een bijzonder persoon in het licht te zetten.

Engelen        

Er zijn wat wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Allereerst is de opening voor het eerst in de middag. Vrijwilligster Lody legt uit: “Vorig jaar was het tijdens koopavond, helaas trekt de Tielse koopavond niet zo veel bezoekers meer. Het is nu wel lekker druk in de stad, er is gelukkig voldoende belangstelling.” Nieuw is ook de begeleiding door de Joris-Angels. “Ik verwachte meisjes met witte jurkjes en vleugels op de rug”, zegt vrijwilligster Catrien, “maar de Joris-Angels zijn twee jongens in rode overalls!” De Joris-angels waren afgelopen zaterdag en zondag actief en komen op 20 december nog een keer terug.

Boodschappen

Als de winkels open zijn is een team van vrijwilligers actief bij de boom. Zij nodigen mensen uit om een boodschap te schrijven en begeleiden hen. Als de angels aanwezig zijn dan is dat hun taak. Angel Timo en Angel Mika doen het graag. Mika heeft er al ervaring mee opgedaan in het verre Dokkum. De ‘engelen’ blijken studenten te zijn en ze komen uit Amsterdam. Ze werken bij een marketingbureau en zijn door KRO-NCRV ingehuurd. Ze helpen Sara de Korte die een boodschap voor oma Joustra op de kerstbal gaat schrijven. Ze moet even nadenken wat ze zal gaan schrijven. “Omdat ze me altijd zo verwent”, zegt Sara uiteindelijk.

Joris

Vrijdag 20 december komt presentator Joris Linssen zelf naar Tiel voor zijn TV programma. Net als vorig jaar. Dan zijn de Angels er ook weer net als kerstkoor Vivente en Zanglust en de dansgroep van Sport en Balans Kids. Beiden traden ook op tijdens de opening.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten