Foto:

Meester Herman met pensioen

  •   keer gelezen

Tiel - Het gebeurt elk jaar wel een keer dat er een onbekend persoon de school binnenstapt met de volgende vraag: “Werkt meester Herman hier nog?”  Dat blijkt dan een oud-leerling te zijn die weer eens voorbij komt en de school binnenstapt.  


Bijzonder, meester Herman wordt herinnerd! Herman van Iterson werkt dan ook al heel lang op deze school, de archieven gaan terug naar februari 1978 toen Herman in dienst trad van de toenmalige “Vereniging tot instandhouding van Scholen met de Bijbel te Tiel”, met als standplaats de Koningin Wilhelminaschool.  

Na een fusie in 1994 met de Koningin Julianaschool opgegaan in de Prins Willem Alexanderschool, locatie West in de burgemeester Schullstraat 1.  En het schoolbestuur is opgegaan in de Stichting Primair Onderwijs Betuwe & Bommelerwaard. (CPOB) Het was trouwens niet het eerste jaar van meester Herman, hij begon in 1977 in Zaltbommel, op de toenmalige CBS de Ark, nu bekend als CBS de Leiboom.  (Ook CPOB!) Kortom, een volledig loopbaan in het primair onderwijs!

Staat Herman nu voor een kleine groep, in het verleden had hij ook groepen van 35 leerlingen. Tot vier jaar geleden was Herman een vaste waarde in ‘groep 8’ , en nu sluit hij zijn loopbaan af in groep 6. Op de vraag waarom Herman dit werk zo lang is blijven doen antwoord hij meteen: “Schik in ’t werk”. 

Met leerlingen heeft hij regelmatig gesprekken over wat zij later ‘willen worden’, en veel kinderen spreken dan over ‘veel geld verdienen’. Dat is dan de basis voor een goed gesprek in de klas. Zoek werk wat je leuk vindt, zegt Herman dan. En, na al die jaren gaat Herman nog steeds enthousiast praten als het over ‘de kinderen’ gaat. Ja maar Herman, het zijn toch niet jouw kinderen? Jawel, ze zijn ook een beetje van mij! Ik denk dat we daar de kern te pakken hebben. Kinderen voelen dat haarfijn aan namelijk. Herman is een échte schoolmeester, verhalen vertellen en dingen uitleggen, daar wordt hij blij van. Nog steeds. Is er veel veranderd Herman? Natuurlijk, heel veel.

De interactie met de leerlingen is enorm verbeterd. Het onderwijs is sowieso veel meer interactief geworden. Er zijn ook veel meer middelen tegenwoordig, de digitalisering heeft veel goeds gebracht. De tijd van alleen een schoolbord en een wandplaat is voorbij. Natuurlijk is ook de bevolking van Tiel veranderd. Dat zie je meteen terug in de school. Wat gebleven is, dat is het kind waar je een band mee opbouwt. 

Kinderen durven dingen met je te delen als zij je vertrouwen. Als je respectvol, voorspelbaar en veilig bent. Als dat lukt dan komen kinderen ook tot leren. Herman neemt op 16 juli afscheid van de school en van het onderwijs. ‘Het is mooi geweest’. Een nieuwe periode waarin meer tijd is voor liefhebberij en vrijwilligerswerk komt er aan. Herman ziet daar ook naar uit. Maar, we weten nu al op de school dat als we een beroep op Herman doen om ergens bij te helpen dat hij voor ons klaar staat. Eens een schoolmeester, altijd een schoolmeester!

Vanwege de Corona is het niet mogelijk om een grote receptie te organiseren. Dat is jammer, er waren vast veel mensen gekomen! Nu maken we er op school met de leerlingen een feestelijke dag van. Voor de mensen die Herman kennen en wat tegen hem willen zeggen heeft Herman een speciaal emailadres geopend: hermangaatmetpensioen@ziggo.nl Herman ziet natuurlijk uit naar de reacties. Die komen er vast wel uit Tiel!
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten