De restaurants op het  Korenbeursplein hebben het razend druk met bestellingen. Op de fiets: Emma Septer.
De restaurants op het Korenbeursplein hebben het razend druk met bestellingen. Op de fiets: Emma Septer. Foto: Corien Remijn

Wie mag aanschuiven bij het kerstdiner?

Algemeen 460 keer gelezen

De meeste mensen vieren Kerst traditiegetrouw met familie of vrienden, maar het coronavirus heeft door veel van die bijeenkomsten een streep gehaald.. Restaurants zijn gesloten en thuis mogen we op kerstdagen maximaal drie personen ontvangen. “Wie moeten we nu afzeggen?”

Tiel -, “Wat denk je, kunnen we nog samen eten met Kerst?” vraagt mijn zus wanneer ik haar eind november aan de telefoon heb. Er klinkt weinig hoop in haar stem, want ze voorziet dan al dat de coronaregels niet veel soepeler zullen worden. Voor het traditionele kerstdiner is de gezamenlijke groep van pakweg twaalf personen op dat moment al te groot. Het wordt sowieso een kerstdiner-nieuwe-stijl voor ons, want het ouderlijke huis is afgelopen jaar verkocht en daarmee is ook het vertrouwde verzamelpunt verdwenen. Door het overlijden van onze ouders zijn wij abrupt een generatie opgeschoven. Het is nu aan ons om de familiebanden in stand te houden en dus ook om een nieuwe vorm te vinden voor het gezamenlijke kerstdiner. We besluiten die kwestie over de coronatijd heen te tillen en Kerstmis 2020 elk met ons eigen gezin te vieren. Thuis, zonder de vertrouwde Perzische kleedjes, zonder het antieke zilveren bestek en zonder moeders heerlijkheden, maar met gerechten van ons favoriete restaurant. Warm thuisbezorgd. Zo dragen we ook nog iets bij aan de overlevingskans van de plaatselijke horeca, en we blijken zeker niet de enigen te zijn.

Creatieve oplossingen

De familie van Marcel (61, single) bestelt dit jaar ook. “We vieren Kerst altijd bij mijn zus, maar dit jaar doen we dat in twee ploegen. Iedereen kan zich inschrijven voor de lunch of het diner, en vol is vol. Meestal neemt iedereen wat te eten mee, maar nu laten we het bezorgen omdat het anders wel erg onrustig wordt” En wat vindt hij van zo’n gesplitste bijeenkomst? “Eerlijk gezegd vind ik het best prettig, een keer een kleiner gezelschap. Minder kleintjes en meer aandacht voor elkaar.” Andere slimmeriken boekten voor Kerst een hotel om zo toch een restaurant te kunnen bezoeken, maar daar heeft de regering inmiddels een stokje voor gestoken. Alhoewel, creatieve ondernemers hebben er ook weer wat op gevonden. Zo laat een hotel desgevraagd weten: “Take-away mag wel, dus u kunt uw maaltijd bij ons restaurant bestellen en ophalen aan de balie. Of we zetten het voor uw deur. Helaas mogen we het niet afleveren in uw kamer, want dan is het roomservice en dat mag niet.”

Afgeblazen

Niet iedereen vond een geschikte oplossing voor een reeds geplande bijeenkomst. Zo heeft de Tielse ruilkring LETS het fameuze interne kerstdiner met pijn in het hart afgeblazen. “We hadden het echt goed geregeld, met 11 mensen op anderhalve meter afstand, in het Inloophuis. Splitsen is voor ons geen optie want het gaat om de groepsband, en twee keer koken is teveel. Heel jammer, maar er zijn grotere problemen. Volgend jaar beter!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Tiel trekt 100.000 euro subsidie uit voor het Fruitcorso Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Kom genieten in Tiel van de vijfde Betuwse Fruitrally op... zondag 5 mei! Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Meedoen aan de Betuwse Fietsvierdaagse? Laat meteen je tweewieler checken! Nieuws 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden