<p>Toos Groen voor het huis waar ze met haar man Willem woont. Ze zetten pakweg twee keer per jaar huisoppassers in.</p>

Toos Groen voor het huis waar ze met haar man Willem woont. Ze zetten pakweg twee keer per jaar huisoppassers in.

(Foto: prive-bezit)

Vakantie vieren in andermans huis

  •   keer gelezen

Van huis ruilen of op andermans woning passen: een goedkope manier om elders vakantie te vieren. Maar stel dat er iets kapot gaat, of erger? Mensen zien teveel beren op de weg, vindt Toos Groen, die al veertig jaar huisoppas inschakelt.


Tiel - “Vervelende ervaringen? Die hebben we nauwelijks. Het is vooral fijn dat ons huis bewoond blijft als we weg zijn, en dat er voor de poes en de tuin gezorgd wordt”, zegt Toos Groen, die met haar man Willem in een voormalige stadsboerderij nabij de Waal woont. “Nou ja, er is weleens een stel eerder vertrokken vanwege het slechte weer, terwijl dat echt niet de bedoeling is. Toen zijn we in overleg eerder terugkomen van vakantie. En er was een meneer die nogal moeilijk deed over vergoeding van schade, maar daarmee heb je het qua nare ervaringen wel gehad. Natuurlijk gaat er weleens iets kapot maar dat wordt dan gewoon volgens afspraak gerepareerd of vergoed. Echt waardevolle of privacygevoelige zaken leggen we achter slot en grendel, voor acute problemen hebben we een achterwacht.” Zelf zullen ze niet snel op andermans huis gaan passen. “We willen vrij kunnen rondreizen en de zorg voor andermans spullen en dieren is ook best een grote verantwoordelijkheid.” Stadsgenote Betty Rensink, met haar man Jan eigenaar van een huis uit de jaren ‘30 met een weelderige tuin, heeft zich onlangs ingeschreven voor woningruil, maar inmiddels slaat de twijfel toe. Betty: “We willen naar het buitenland en daar worden vooral grote en luxe huizen aangeboden. En die zijn meestal ontzettend netjes, dankzij personeel dat alles onderhoudt. Fijn, maar ook best imponerend, want we moeten daar natuurlijk ook wat tegenover kunnen zetten in Tiel. En ik heb eerlijk gezegd niet zo’n zin om vlak voor de vakantie zelf nog een grote schoonmaak te houden.” Inmiddels hebben Betty en Jan een alternatief gevonden: ze gaan in de vakantie van huis ruilen met vrienden-van-vrienden in Frankrijk. “Want het idee van vreemden in ons huis zat me ook niet zo lekker.”

De oppassers

Hansje Zellenrath uit Tiel is zo’n ‘vreemde’ die nogal eens op andermans huis en dieren paste. In haar eentje. “Ik heb het vijf keer gedaan, steeds een paar weken. Ik reageerde op oproepjes in tijdschriften, niet via een bemiddelingsplatform. De eerste keren, in Haarlem, waren heerlijk. Prachtige stad, fijn huis. Toen daar geen huisoppas meer nodig was, paste ik op twee honden waarmee ik naar een vakantiehuisje bij Noordwijk werd gebracht. Dat was heel spartaans, net als het adres daarna, in Amersfoort. Het bed van de honden was nog comfortabeler dan het logeerbed. En dan drie weken..dat is te lang.” Bij Toos en haar man zijn de omstandigheden beter. Zij werken via het platform Holiday Link. “Er is altijd eerst een kennismaking voordat het definitief is. Vooral gepensioneerden hebben belangstelling voor Tiel, vanwege de omgeving.  En af en toe ook iemand die tijdelijk onderdak nodig heeft. Voor ons is een huisoppas ideaal!”

Corien Remijn

‘Het bed van de honden was comfortabeler dan het mijne’

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten