<p>Het ondeugende Tielse Flipje dreigt er vandoor te gaan op de stoere fiets van Evelien van der Werf.</p>

Het ondeugende Tielse Flipje dreigt er vandoor te gaan op de stoere fiets van Evelien van der Werf.

(Foto: Arno voor de Poorte)

Meid met missie bij Toon Hermans Huis

  •   keer gelezen

Het Toon Hermans Huis in Tiel ontving donderdag 25-06-2021 Evelien van der Werf (57) die een tocht maakt per fiets langs alle inloophuizen in Nederland. “Het is voor mij een verademing om zonder angst rond te rijden.”


Tiel - Flipje staat samen met het ontvangstcomité reikhalzend uit te kijken naar de komst van Evelien. Ze vindt dit ‘superleuk en bijzonder om erbij te zijn’. Toevallig woon ik ook op de Flipjesbuurt in Tiel.” Even later rijdt Flipje bijna weg met de fiets van Evelien, de vrouw met een missie. Ze rust uit van de etappe die ze net heeft afgelegd van Rosmalen naar Tiel. “36 kilometer in een schitterend landschap met onderweg ook nog eens twee prachtige pontjes.”

Op haar T-shirt prijkt de prikkelende tekst: Borsten kwijt, baan kwijt, maar wel een fiets en een missie! De coronaperiode bleek twee kansen te hebben voor de 57-jarige sportieveling die zelf tweemaal borstkanker overleefde. De eerste was het schrijven van het boek ‘Dit boek brengt geluk’ en de tweede het stoppen met vliegen - na 34 jaar - bij de KLM. Ze is iets gaan doen waar ze gelukkig van wordt: de IPSO inloophuizen voor mensen die geraakt zijn door kanker op de kaart zetten. “Ik fiets in 6 weken 2.000 kilometer langs de 75 IPSO inloophuizen van Nederland. Die inloophuizen zijn cruciaal voor veel mensen die worden getroffen door kanker.” Waar de ziekenhuizen zich richten op het fysieke genezingsproces, zorgen de inloophuizen voor de psychosociale zorg. Inloophuizen zijn er ook voor partners, kinderen, familie, mantelzorgers en nabestaanden, kortom alle naasten. “Het is een plek om thuis te komen, je verhaal te delen en ook om informatie te vinden,” zegt Evelien. “Er zijn activiteiten die helpend kunnen zijn bij verwerking, maar ook ontspannend, om juist even niet met de ziekte bezig zijn. Er is van alles mogelijk zowel individueel als in groepsverband. Veel mensen weten niet van het bestaan van deze huizen. Ontzettend zonde, want ze kunnen écht het verschil maken voor mensen die getroffen zijn door kanker en hun omgeving.” Evelien wil deze hulp ontzettend graag meer bekendheid geven.

Inzicht

Evelien kreeg van haar psycholoog de tip om ieder dag wat op te schrijven over haar strijd voor gezondheid. “Tijdens een meditatie kreeg ik een inzicht. Ik zag de binnenkant van wie ik werkelijk ben. En ik betrapte mezelf erop dat Egolien in plaats van Evelien op de regisseursstoel van mijn leven zat.” Toen vielen voor haar de stukjes van de puzzel in elkaar. “Mijn boek heb ik in dertig dagen geschreven. Het kwam eruit als een soort braaksel. Ik heb mezelf daarna nieuwe patronen aangeleerd. Nu heb ik de sleutel in handen tot een leven waarin alles mogelijk is. Deze fietstocht heb ik bedacht vanuit mijn persoonlijke missie. Als je vanuit jezelf iets voor een ander kunt betekenen, dan bereik je ultiem geluk.” Dat is wat de voorzitter van Toon Hermans Huis Tiel, Jan Sundermann (72) dankbaar stemt: “Heel blij dat ze het vergrootglas legt op alle inloophuizen.”

Arno voor de Poorte

Borsten kwijt, baan kwijt, maar wel een fiets en een missie

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier