Flipposcoop en Romeinse Sleutel in 3D!

  •   keer gelezen

Op 24 juni lanceerde Erfgoed Gelderland de online 3D-collectie van het project ‘Schatkamers van Gelderland’. Dit project brengt zeventig historische objecten uit verschillende museumcollecties verspreid over Gelderland virtueel samen op collectiegelderland.nl. Schatkamers vertelt zo op innovatieve wijze de overkoepelende geschiedenis van Gelderland en brengt historische objecten virtueel samen in één verhaal. 34 Gelderse erfgoedorganisaties werkten samen aan dit project. Het Flipje en Streekmuseum Tiel droeg bij met de Fliiposcoop en met de Romeinse Sleutel uit Passewaaij.


Een schatkamer van zeventig collectiestukken

Voor Schatkamers van Gelderland zijn zeventig collectiestukken geselecteerd uit meer dan tweehonderd ingezonden historische objecten, verspreid over de erfgoedsector in Gelderland. Het projectteam digitaliseerde deze collectiestukken naar interactieve 3D-replica’s. De kopieën komen virtueel samen op collectiegelderland.nl. De selectie concretiseert en illustreert de geschiedenis van het dagelijks leven, langdurige ontwikkelingen en belangrijke gebeurtenissen in de provincie Gelderland.

Het Flipje en Streekmuseum Tiel laat twee voorwerpen zien. Als eerste de Romeinse Sleutel. Vanaf 400 voor Christus woonden er Kelten in de omgeving van Tiel, een volk uit midden Duitsland. In diezelfde tijd kwam het gezag over de streek in handen van de Romeinen.  De Romeinse nederzetting die bij Passewaaij werd opgegraven, getuigd hiervan. Waar de sleutel voor diende is echter een raadsel. Deze sleutel is het enige compleet volledige exemplaar in Europa. Van andere gevonden exemplaren is alleen het handvat gevonden. Hij bestaat uit een hoofd van Minerva met titaan zilver ingelegde ogen, een kop van een wild zwijn en een beeltenis van Silenus, een bijgod van Bacchus.

Als tweede is een 3d model van de Flipposcoop te zien. Het figuurtje ‘Flipje’ was sinds 1935 een reclame uiting van jamfabriek De Betuwe te Tiel. Het werd een ongekend succes. Flipje werd hèt symbool voor de Betuwe en de jamindustrie en bleef lang belangrijk voor de streek. Zijn avonturen verschijnen op stroken van een meter lang. Een uniek concept. In 1936 komt Drukkerij De IJssel met het idee van een kartonnen theatertje, waarmee de kinderen voorstellingen kunnen geven met aan elkaar geplakte stroken. Met dit kartonnen theatertje konden de kinderen zelf aan de slag met Flipje. Dit exemplaar is een ‘moderne’ versie uit 1946.

Zevenmijlslaarzen door de geschiedenis
De 3D-collectie is verdeeld in zeven tijdperken, van de prehistorie tot de twintigste eeuw. Voor elke periode zijn tien collectiestukken gekozen die een deel van de periode representeren. Denk aan een schedel van een wolharige neushoorn uit de prehistorie, een grafsteen van een Romeinse soldaat of de resten van de crime scene na een Vikingaanval. Ook dagelijkse objecten zoals kannetjes, speelgoed en sieraden dragen bijzondere verhalen met zich mee die samen de geschiedenis van Gelderland vertellen.

Reis door de tijd in de VR-game

Binnenkort zal ook de Virtual Reality game ‘Schatkamers van Gelderland’ fysiek rondreizen en tijdelijk verblijven op verschillende erfgoedlocaties. In deze game reizen twee spelers door het verleden om de historische objecten terug te brengen naar de juiste tijd en plek. Alleen zo kunnen ze de geschiedenis van Gelderland herstellen. Vanaf 5 juli kan het publiek de game voor het eerst spelen in Museum Het Pakhuis in Ermelo.

Virtuele geschiedenisbeleving

Met ‘Schatkamers van Gelderland’ slaat geschiedenisbeleving een andere richting in. Dit project van Erfgoed Gelderland laat het brede publiek de geschiedenis van de provincie beleven op twee bijzondere manieren: een online collectie van 3D-replica’s en een spannende Virtual Reality game. Voor het project werkte Erfgoed Gelderland samen met 34 Gelderse erfgoedinstanties, Het Nieuwe Kader en Provincie Gelderland.

Bekijk het op: Schatkamers | CollectieGelderland

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier