Afbeelding

Speciale oogdruppels voor mensen met extreem droge ogen

Algemeen 477 keer gelezen

REGIO • Extreem droge ogen is een vervelende oogkwaal die alleen met oogdruppels is te behandelen. Meestal helpen oogdruppels van de oogarts. 

Als die onvoldoende effect hebben, zijn er allogene serumdruppels. Ziekenhuis Rivierenland is één van de weinige ziekenhuizen waar deze behandeling mogelijk is. Oogarts Cees van der Windt: “Voor deze druppels kun je maar in een paar academische ziekenhuizen terecht, én in Tiel.”

Serum is iets wat in ons bloed voorkomt: het is de heldere vloeistof die overblijft als bloed stolt. De serumoogdruppels bestaan uit dit menselijk serum, vermengd met een zoutoplossing. Het woord ‘allogeen’ wil zeggen dat het serum afkomstig is van bloeddonoren, dus van de bloedbank van Sanquin.

Van der Windt: “Het bijzondere aan serum is dat er stoffen in zitten die ook aanwezig zijn in de gezonde traanfilm, dat is het traanlaagje op het oog met traanvocht. Deze stoffen - groeifactoren, vitamines en eiwitten - zijn noodzakelijk voor het in stand houden van het hoornvlies. Daardoor helpen de serumoogdruppels bij ernstig droge ogen of schade aan het hoornvlies.”

Veiligheid voorop

De opslag en toediening van de druppels moeten aan strenge regels voldoen. Amy Kars (Laboratorium): “Medicijnen worden gewoonlijk in de apotheek opgeslagen. Serumoogdruppels vallen onder de kort houdbare bloedproducten. Daarom worden deze druppels uitgegeven via het laboratorium en niet via de apotheek. 

De druppels komen bevroren bij ons binnen en we zorgen dat ze op de juiste manier en bij de juiste temperatuur worden opgeslagen. Een bloedproduct kan een transfusiereactie tot gevolg hebben, zoals koorts en koude rillingen. Dit houden we scherp in de gaten en de afspraken hierover zijn in protocollen vastgelegd. Want veiligheid gaat bij ons voor alles.”

Oogarts Cees van der Windt: “Omdat het middel niet wordt vergoed, kunnen we er geen voorraad van aanleggen. Dus moeten we het per keer bestellen en dan luistert de planning heel nauw. Als de druppels binnen zijn, geven we die mee aan de patiënt in een vriestas met koelelementen.

Voor thuis is er een duidelijke instructie. Bijvoorbeeld dat je de druppels na ontdooien niet meer opnieuw mag invriezen.” Inmiddels zijn de eerste patiënten naar tevredenheid met de serumoogdruppels behandeld. Een kuur bestaat uit dertig druppels, elke dag één of twee. Het gaat om een tijdelijke behandeling van één of twee maanden, daarna zijn de gebruikelijke oogdruppels weer toereikend.


Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dodenherdenking Zoelen en Kerk Avezaath dit jaar in een nieuw jasje Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Gun uw oude Tielse fiets een tweede leven en help een ander in het zadel Nieuws 16 uur geleden
Wethouder Monique Bettink-Pierik bij het muurwatertappunt.
Prins Willem-Alexanderschool in Beusichem neemt dansend muurwatertappunt in gebruik Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden