<p>De twee dochters Els en Iris nemen van hun ouders Wim en Margreet van Koeverden het buitensportcentrum &ldquo;Wilgje Buitensport&rdquo; over. </p>

De twee dochters Els en Iris nemen van hun ouders Wim en Margreet van Koeverden het buitensportcentrum “Wilgje Buitensport” over.

(Foto: Cees Hoogteyling)

Dochters Van Koeverden stappen in voetsporen ouders

  •   keer gelezen

BUREN • De twee dochters Els en Iris nemen van hun ouders Wim en Margreet van Koeverden het buitensportcentrum ‘Wilgje Buitensport’ over. Het veeteelt- en akkerbedrijf heeft langzaam plaatsgemaakt voor een toonaangevend buitensportcentrum. 


Wim en Margreet hebben een kleine camping, die ze voor hun lol en uit noodzaak waren begonnen, uitgebouwd tot een unieke binnen- en buitenlocatie.

Begrip in Buren
Wim en Margreet van Koeverden hebben jaren de melkveehouderij met akkerbouw gerund. Het boerenbedrijf Van Koeverden is al generaties lang een begrip in Buren. Het rendement was niet om over naar huis te schrijven. Wim en Margreet hadden inmiddels twee schatten van dochters, die de naam Els en Iris meekregen. Opgegroeid tussen de koeien en in het hooi, waren ze vrij om te kiezen voor hun toekomst. Iris ging het onderwijs in en Els de verzorging. Ze verlieten de stad Buren. Voor Wim en Margreet tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging zoals ze zelf zeggen.

Buitensport
Wim van Koeverden: “We zijn begonnen met de mogelijkheid dat mensen hier konden kamperen. Allemaal kleinschalig en rekening houdend met de mensen om ons heen. We zitten in een geweldig mooi natuurgebied. De oude zand- en kleiputten van de vroegere steenoven. De toeren van het voormalige kasteel in Buren. De gedachte van ons bij het buitensport-ondernemen is altijd geweest, op een juiste manier omgaan met de omgeving. Dat is allemaal terug te vinden in het aanbod van ons. Geen gemotoriseerde activiteiten, ons vermaken zo dicht mogelijk bij de natuur en het gebied geen geweld aandoen. De camping is uitgegroeid naar wat het nu is. De schuren waar de koeien in stonden zijn stukje bij beetje omgebouwd tot restaurant en indoor binnensport accommodatie. Er is ook nog een ruimte die we verhuren voor vergaderen aan bedrijven.”

De materialen die in de toestellen zijn verwerkt zijn allemaal natuurlijke producten. Bij de Van Koeverdentjes staat het woord ‘Samen’ in hun harten geschreven. Zij zijn ervan overtuigd dat door samen iets te doen, of dat nu is met de plaatselijke ondernemer, instellingen of kleine bedrijfjes in het buitengebied, wat je doet moet je elkaar steunen en helpen.

Jonge generatie
Enkele jaren gaf Iris te kennen best mee te willen gaan werken in het buitensport gebeuren en zij voelde zich steeds meer betrokken bij het bedrijf. Zij wist haar oudere zus Els, die inmiddels gewend was aan het stadse leven, ook aan het bedrijf te verbinden.

Iris: “Wij zijn echt kinderen van een familie waar spelletjes werden gedaan. Dat gebeurt hier nu ook. Toen hebben we geleerd elkaar te helpen en hoe fijn dat dan is. Hier is het niet anders. Mensen moeten als ze hier komen telefoon, iPad en laptop vergeten. Als mensen hier komen moeten ze zichzelf zijn en doen wat ze willen. Elkaar helpen als iets niet lukt.”
Iris: “Als onze gasten dan weg gaan en ze zeggen ‘Wat was het gezellig hier, we zullen elkaar missen’, ondanks dat ze elkaar voor die tijd helemaal niet kenden, dan hebben wij daar plezier in.”

Trots
Wim: “Wij als ouders zijn erg blij dat onze dochters, we hebben geen zoon, het stokje overnemen. Ze hebben nu wij er nog zijn alle kansen om fouten te maken. Die tijd heb ik vroeger niet gehad, dat heb ik als jammer ervaren.”

www.wilgjebuitensport.nl

Cees Hoogteyling

Christine Kieviet
Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten